StoryEditorOCM
OstaloTRIATLONAC IZ MOČIĆA |

JAKŠA DIKLIĆ JE SPREMAN ODRADITI IRONMAN U SVOJIM KONAVLIMA Zadatak u nedjelju prava ‘sitnica‘: plivaj, vozi biciklu i trči, ukupno 226 kilometara!

Piše Tonči Vlašić
4. rujna 2020. - 20:06
Trči, vozi biciklu, pliva, i tako najmanje šest dana u tjednu, i nema veze je li u tom trenutku prži sunce, nosi li vjetar sve pred sobom, ili lijeva kiša. On ne odustaje, a on je 29-godišnji Jakša Diklić iz Močića, Konavljanin koji je prije više od deset godina bio jasan i glasan: 'Cilj mi je nastupiti na Ironmanu, i to na onom na Havajima!'.

Početak kao svaki početak. Prvo je trčao, potom se posvetio triatlonu. Na tom početku je znao isplivati nekoliko stotina metara, odvoziti biciklom nekoliko kilometara, te istrčati nekoliko kilometara. Danas su mu ti zadatci smiješni, nije to danas ni zagrijavanje, ali nije se dugo čekalo na njegov prvi odrađeni Half Ironman, a taj zadatak je ni manje, ni više nego 1900 metara plivanja, 90 kilometara vožnje biciklom te na kraju nešto malo više od 21 kilometar trčanja.

image
Jakša Diklić, član Triatlon kluba Dubrovnik foto: Tonči Vlašić


U svom drugom nastupu na Svjetskom prvenstvu Half Ironman je odradio za 4 sata, 50 minuta i 26 sekundi. S tim vremenom nastup na prvenstvu, koje se održalo u Las Vegasu prije točno sedam godina, u rujnu 2013., zaključio je na 19. mjesto u kategoriji natjecatelja do 24 godine, a u ukupnom poretku, među 1800 natjecatelja iz 50-ak država svijeta, zauzeo 338. mjesto. I sve to nastupajući u smiješnoj opremi, najgoroj od svih natjecatelja, na nikakvom biciklu u odnosu na konkurenciju, a zbog čega je izgubio puno, puno vremena.

Ali, vidio je tad gdje je, te što mu treba još za napredak. Najvažnije, u niti jednom trenutku nije promislio odustat. Prošle godine je odradio svoj prvi Ironman u Italiji. Ove godine se spremao za nove izazove, ali zbog korone je sve stalo, i kad nema natjecanja, odlučio je odraditi Ironman u svojim Konavlima.  

Za to je Jakša Diklić rezervirao nedjelju, 6. rujna 2020. godine. Plan mu je zaplivati u 7.30 u Cavtatu. Prvi od tri dijela zadatka je 3,8 kilometara plivanja. Zatim će voziti biciklu, i to 180 kilometara, a na kraju će istrčati 42,2 kilometra. Proći će Konavle uzduž i poprijeko, gornjom i donjom bandom... Čeka ga oko 3500 metara uspona. U Močićima bi trebao zaključiti vožnju biciklom te početi trčati, i to do Čilipa i natrag, nekoliko krugova. Očekuje se kako će kroz cilj u Močićima proći oko 17 sati... 

Potpora će mu biti njegove klupske kolege iz Triatlon kluba Dubrovnik, koje će pomagati da sve protekne u najboljem redu. Isti ne skrivaju kako su oduševljeni svojim Jakšom, a tko nije!
28. travanj 2024 00:39