StoryEditorOCM
OstaloHALO ABU DHABI!

Iva Oberan potvrdila kako je svjetski vrh, ali ostala bez glavne nagrade, Mateo Semiz nije skrivao koliko mu je teško: ‘Prvo treba znati gdje je bila prije dvije i pol godine‘

Piše Tonči Vlašić
21. svibnja 2024. - 16:21

Iva Oberan je sedma na svijetu, a nažalost nije se uspjela plasirati na Olimpijske igre… Trebalo joj je za to minimalno peto mjesto danas u Abu Dhabiju. Bila je tako blizu… - javio se Mateo Semiz sa Svjetskog seniorskog prvenstva nakon nastupa judašice Župe dubrovačke, koja je u kategoriji do 63 kilograma s tri pobjede stigla do četvrtfinala. U borbi za polufinale je zaustavljena od Nizozemke Joanne Van Lieshout, a nakon toga je poražena u repasažu od Francuskinja Clarisse Agbegnenou, te je ostala bez finalnog bloka.

- Falila joj je još jedna pobjeda na ovom Svjetskom prvenstvu… Samo jedna – dodao je Semiz.

U četvrtfinalu se Iva borila protiv svjetske prvakinje iz 2022. godine, brončane s prošlogodišnjeg SP-a, koja je sad otišla u finale. Uz to je Van Lieshout aktualna europska doprvakinja i uoči SP-a šesta na svjetskoj rang listi. U repasažu je čekala aktualna olimpijska pobjednica iz Tokija, koja ima dvije olimpijske medalje (srebrna u Riju 2016.), a koja je aktualna svjetska prvakinja, i koja je svjetski naslov osvajala šest puta.

image

Mateo Semiz

Tamara Kulumbegashvili/

- Prvo treba znati gdje je Iva bila prije dvije godine, koliko se digla. Njezin rezultat je iznad svih očekivanja. Prije dvije i pol godine je bila na nivou Europskih seniorskih kupova, zatim je počela ostvarivati plasmane i osvajati medalje na Grand Prixovima, pa na Grand Slamovima, a sad je došla na nivo da je na gotovo svakom turniru, a nastupa na najvećima, bude u borbi za nastupom u finalnom bloku, a u većini slučajeva nastupa u finalnom bloku. Sad sedma na Svjetskom prvenstvu. Izvrsno je radila u borbama, i na kraju je izgubila od šesterostruke svjetske prvakinje i aktualne olimpijske pobjednice u borbi u kojoj je bila blizu… Zadovoljan sam s njezinim nastupom na Svjetskom prvenstvu, jako sam zadovoljan, ali… - tu je zastao Semiz, koji u zadnje vrijeme, gotovo četiri godine radi s Ivom.

Nije skrivao koliko mu je teško što Iva neće u Pariz.

- Iva je na kraju u kvoti za Olimpijske igre, ali kako jedna država može imati samo jednu natjecateljicu u kategoriji, ide Katarina Krišto iz Dalmacijacementa, koja je bolje plasirana na rang listi od nje.

Oberan je osvajanjem bronce prije dva tjedna na Grand Slamu u Dushambeu bila ispred Krišto, koja je sedam dana poslije osvojila zlato na Grand Slamu u Kazahstanu, tu je osvojila dosta bodova i preskočila Ivu, koja je sad osvojila također dosta bodova u Abu Dhabiju, ali nedovoljno da bude hrvatski broj jedan. Na kraju su obje ‘unutra‘, ali samo jedna može na Olimpijske igre.

Plus, neke dosta slabije plasirane od Ive nastupiti u Parizu, a to će uspjeti zahvaljujući kvoti natjecatelja za svaki kontinent. Pamtit će se, kad je ovaj olimpijski ciklus u pitanju, kako je samo jedna pobjeda Ivi nedostajala za još veći uspjeh na SP-u, te olimpijsku vizu. Šteta, pogotovo nakon današnje potvrde kako je judašica Župe dubrovačke sam svjetski vrh.

image

Iva Oberan

Tamara Kulumbegashvili/
01. lipanj 2024 17:53