StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET |

NAJVEĆI USPJEH 24-GODIŠNJEG DUBROVČANINA - DOPRVAK JE ITALIJE Sezona koju neće zaboraviti ni Marko Kuraja, ni Meta Catania

Piše Tonči Vlašić
22. lipnja 2021. - 09:31

Srebro na kraju oko vrata Dubrovčanina Marka Kuraje. Doprvak je Italije s Meta Cataniom.

Italoservice Pesaro je obranio naslov malonogometnog prvaka, bio je broj jedan u prvenstvu, bio je domaćin završnog turnira doigravanja za prvaka, u njegovom domu su se igrala polufinala, te obje utakmice finala u kojem je na kraju slavio protiv najvećeg iznenađenja prvenstva, Meta Catanie.

Kuraja i ekipa su u doigravanje ušli sa sedme pozicije, u četvrtfinalu izbacili broj dva, Acqua & Sapone, te tri utakmice su posebna priča: izgubiš prvu sa 7:0, u drugoj postigneš pogodak sa zvukom sirene za 4:3 i izboriš majstoricu, a na mjestu 'nesreće' (0:7) doživiš neopisivu sreću, slaviš s 2:1, te odeš u polufinale.

Meta Catania je i prvu utakmicu polufinala izgubila, i to prvog dana završnog turnira s 3:2. Dan poslije vodila sa 4:0, ali je Came Dosson nanizao tri pogotka te izborio produžetak u kojem je Kuraja asistirao za konačnih 5:3 i plasman u finale izbacivši nakon drugog nositelja doigravanja i trećeg.

U finalu, u dvije utakmice, valjalo je zapljeskati broju jedan, Italoservice Pesaru, branitelju naslova, koji je već u prvoj utakmici finala stekao veliku prednost, međutim, i ta utakmica, koja je završila pobjedom domaćina sa 7:1 posebna je priča (zbog požara u blizini dvorana je ostala bez struje, na kraju je finale počelo u 23.50 sati, Meta Catania je prosvjedovala zbog toga, ali na kraju ništa). Na kraju, nakon dvije utakmice finala pred svojim navijačima, Italoservice Pesaro je slavio s ukupno 10:3 (7:1 i 3:2).

image
Marko Kuraja u finalu protiv Italoservice Pesaro
Paola Libralato
image
Marko Kuraja u finalu protiv Italoservice Pesaro
Paola Libralato
image
Meta Catania - doprvak Italije 2021. godine (Marko Kuraja četvrti u gornjem redu s lijeva)
Paola Libralato

Kuraja je, zanimljivo, debi u Italiji imao baš u Pesaru protiv Italoservice Pesaro, ali u dresu Saviatesta Mantove. Tad je slavio kod prvaka sa 4:2. Taj uspjeh posebno pamti i tad drugi Dubrovčanin u dresu prvoligaša iz Mantove – Ante Daničić, koji je postigao tri pogotka. Na klupi Saviatesta Mantove je bio Frane Despotović, koji je sezonu prije zaključio sezonu sa Squareom. Igrali su osim Daničića i Kuraje još dvojica igrača koja su nosila dres dubrovačkog prvoligaša u sezoni 2019./20. – Mirko Hrkač i Blago Gašpar.

Međutim, niz loših rezultata, te se ta priča raspala. Despotović je morao otići, zatim i ostali dojučerašnji 'crveno plavi': Daničić je pošao u Sandro Abate Avellino, koji je također izborio doigravanje, ali u majstorici četvrtfinala izgubio od Came Dosson. Gašpar nastavio karijeru u Hercegovini. Kuraja u Meta Catanii. Ostao je samo Hrkač.

Kuraja je dogurao na kraju najdalje. Meta Catanii sam plasman u polufinale već je bio najveći uspjeh u povijesti, Kuraji, koji je pogađao suparničke mreže, te asistirao, bacao se, kao i svi njegovi suigrači na 'glavu' u obrani, plasman u finale. Sa Squareom je dva puta zaustavljen u polufinalu doigravanja. Drugi put prošle sezone. Treća u polufinalu je za njega bila sreća.

Ujedno Kuraja i Josip Suton, drugi Hrvat u dresu Meta Catanie, sigurno su prvi hrvatski igrači u posljednje vrijeme u finalu doigravanja za prvaka u jednoj od velikih liga, a talijanska to jest. I kad se zna kako Kurajin doprinos uspjehu Meta Catanie nije mali, naprotiv, sezonu 2020./21. 24-godišnji Dubrovčanin mora pamtiti po dobru.

image
Marko Kuraja slavi plasman u finale, te pobjedu protiv Came Dosson
Paola Libralato
image
Meta Catania - doprvak Italije 2021.
27. travanj 2024 18:02