StoryEditorOCM
NogometNOGOMETNI PRIJELAZNI ROK

OD DANAS DVOJICA DUBROVČANA U TURSKOJ U BORBI ZA SUPER LIGU Aganović stigao, Glumac se uskoro vraća!

2. srpnja 2018. - 19:18

Adnan Aganović nastavlja karijeru u Turskoj. Novi je član Nogometnog kluba Altay iz Izmira.

- Bez obzira što je klub tek izborio plasman u drugi rang, ambicije su pokušat izboriti kvalifikacije za viši rang – istaknuo je 30-godišnji veznjak Aganović. Uspije li Altay u tome, te bude uspješan, plasirat će se u Super ligu, igrati u društvu najboljih, protiv Bešiktaša, Fenerbahčea, Galatasaraya… Super liga se počela igrati 1958. godine, a Altay je u njoj igrao 41 sezonu. I prije osnivanja Super lige Altay, koji je osnovan 1914. godine, bio je član prvog razreda. U riznici trofeja ima dva naslova pobjednika Kupa Turske, dok je dva puta bio doprvak. Igrao je 60-ih, 70-ih i 80-ih u europskim kupovima.  

Altay sad gradi novi stadion, a do tada će kao domaćin igrati na velikom İzmir Atatürk stadionu, koji nakon što je renoviran prima 52.000 gledatelja, a koji je rekordnu posjetu zabilježio 1976. godine kad je Turska igrala protiv Malte. Tada se na tribinama stadiona natiskalo 68.034 gledatelja. Na tom stadionu su 1971. godine otvorene i održane Mediteranske igre, a 2005. godine, zbog čega je i renoviran, ljetna Univerzijada.

Uglavnom, stadion bi mogao ove sezone biti dobro popunjen, pogotovo kad se bude igrao gradski derbi, jer grad Izmir, koji ima više od 4 milijuna stanovnika, opet, tj. i dalje ima dva drugoligaša. Naime, Altınordu je prošle sezone bio sedmi, jedno mjesto prekratak za nastup u kvalifikacijama za Super ligu, koju je izborio Göztepe te će se u Izmiru iduće sezone igrati i prvoligaški nogomet. 

- Altay mi je ponudio odličan ugovor – istaknuo je nakon potpisa ugovora Aganović, koji je prošle sezone više nego zapaženo igrao u Grčkoj, i to za AEL Larissu s kojom je ostvario najvažnije – izborio prvoligaški ostanak, dok je u Kupu Grčke bio nadomak senzacije. Prvak AEK je tek u sudačkoj nadoknadi uzvratne utakmice polufinala kod kuće postigao pogodak te zaustavio AEL.

Aganović je u AEL Larissu stigao početkom 2017. godine. Prvi dio sezone igrao je za Steauu iz Bukurešta s kojom je osvojio Liga kup, svoj prvi trofej u karijeri koju je počeo u Lapadu, u dresu Dubrovnika. Potom igrao za GOŠK, Trogir, Međimurje, Varaždin, slovenski Koper, Istru 1961., u Rumunjskoj prvo za Brasov, a potom za Viitorul Constantu iz koje je otišao na Cipar, u AEL Limassol. Nakon toga povratak u Rumunjsku (Steaua), godina i pol Grčka te sad pravac Turska.

Igrao je u europskim kupovima. Prvo u dresu Varaždina, a sa Steauom kvalifikacije za Ligu prvaka te potom u skupini Europske lige.  

Aganović neće iduće sezone biti jedini Dubrovčanin u Drugoj turskoj ligi. Od 2015. godine nekadašnji mladi reprezentativac Hrvatske Tomislav Glumac član je Balikesirspora s kojim se od sezone 2015./16. bori za povratak u Super ligu. Glumac je po ocjenama jedan od najboljih stopera lige. Izbori u najbolju momčad kola, ali i polusezone, to potvrđuju. Nažalost, krajem prošle godine se teže ozlijedio te je od tada izvan terena. Ali, oporavlja se uspješno. Uskoro bi se trebao priključiti momčadi na treninzima, dok bi ponovno trebao zaigrati u rujnu.

Nova sezona drugoligaša u Turskoj počinje u kolovozu. Obojica Dubrovčana sa svojim klubovima priželjkuju plasman u Super ligu.

27. travanj 2024 17:16