StoryEditorOCM
NogometPREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA GRADA DUBROVNIKA NA SVOM FACEBOOKU O RUSIJI I RUSIMA, SJAJNIM DOMAĆINIMA SVJETSKOG NOGOMETNOG PRVENSTVA

MARKO POTREBICA 'Veliko SPASIBO Rusija ili kako sam razbio svoje predrasude'

Piše PSD.
18. srpnja 2018. - 13:11

Među tisućama hrvatskih navijača u Rusiji bio je i Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Po povratku iz Moskve, gdje je pratio posljednje dvije utakmice naše reprezentacije, polufinale protiv Engleske i finale protiv Francuske, objavio je na svom facebooku svoju priču: 

'Čestitke našoj Hrvatskoj učinili ste nas ponosnima, ali ovo nije post o nama ovo je post o Rusiji, post o divnim ljudima koje sam sretao posljednjih 6 dana u Moskvi. Prije početka prvenstva u medijima snimke priprema ruskih huligana, a nakon nepotrebne izjave Vide i Vukojevića poruke Rusi više ne podržavaju Hrvatsku. Uslijedio je dobronamjerni poziv prijatelja koji radi u Moskvi nemojte se puno isticati u hrvatskim dresovima jer su ruski mediji potencirali “slučaj Vida” moglo bi biti problema.

Danas mogu reći Rusija i Rusi su me oduševili svojom ljubaznošću i podršci Hrvatskoj. Teško je to zamisliti nekome tko to nije vidio, ali nismo mogli proći pet metara Crvenog trga da nas Rusi i Ruskinje nisu pitali da se slikaju s nama u kockastim dresovima. I tako 6 dana za redom svaki put kada bi nosili dres. Tijekom utakmice pjesma za Hrvatsku, a poslije utakmice riječi utjehe bili ste bolja ekipa, vi ste šampioni.

A Moskva, Moskva je prekrasna, čista, uredna, vidi se da ima reda na svakom koraku. Nema opušaka po putu, komunalnog otpada i papirića uz cestu. Bez problema staje i pobjeđuje u usporedbi s europskim i američkim metropolama. Uredu, vjerojatno su malo jaču pažnju posvetili održavanju uoči i tijekom svjetskoga prvenstva, ali ipak ovo je impresivno. U Moskvi sustav upravljanja definitivno funkcionira. Naša Predsjednica je apsolutni hit u Rusiji svi su nas pitali za nju ili kako bi rekli: „ona je lider s emocijama“. Inače, saznali smo da je u Rusija reforma radnog prava pa su do sada žene išle u mirovinu sa 55, a muškarci sa 60. Sada ce sa 60 odnosno 65 godina. Nije im najbolje leglo pa bi u prosvjede, ali tijekom nogometnog prvenstva bilo kakvi prosvjedi su zabranjeni. Izgleda da nismo jedini koji koriste svjetsko prvenstvo za donošenje nepopularnih odluka.

Uspomene koje nosim iz Rusije su smijeh, predobri domaćini i podrška ruskog naroda, a i poruka jedne Ruskinje koja se u mnoštvu drugih slikala sa nama. Hvala Vam što ste došli u Moskvu tako daleko iz vaše zemlje. Nadam se da vam je lijepo i recite svojim prijateljima da dođu u Moskvu i ne vjerujte medijima kada govore loše o nama.

I bas zato, radi ove Ruskinje i divnih ljudi koje sam upoznao u Moskvi preporučujem vam posjetite Moskvu barem za vikend. Možete pronaći povratne karate za 200-300 eura, hotel za 40 eura noćenje po osobi, jeftin prijevoz i taxi, dobri i pristupačni restorani. Uživajte u prekrasnoj Moskvi uz srčane i dobre domaćine.

I zato do novog susreta SPASIBO RUSIJA SPASIBO MOSKVA

Hvala Vatreni ovih je dana bilo lijepo biti Hrvat u Moskvi, a vjerujem i u cijelome svijetu.

P.S. svi su poludjeli za kockicama i tu dolazimo do jednog problema na koji želim ukazati. U Moskvi je nemoguće kupiti hrvatski dres, majice na kockice. Sve je nestalo još prije našeg dolaska u Moskvu. Stalno smo se sretali s pitanjima: pokloni mi, prodaj mi majicu. Dok se cijeli svijet divio Hrvatskoj propustili smo priliku (čitaj: HTZ, HGK, Ministarstvo turizma ili tko zna tko), ali pobogu netko je trebao otvoriti Hrvatsku kuću u Moskvi te barem prodavati otisnute pamučne kockaste majice po promotivnim cijenama uz promidžbu naše domovine. Osjećam da smo i ovu priliku propustili zbog nečije nesposobnosti i nemara jer bi u protivnom 80 posto stadiona Lužnjiki bilo u kockicama, a ulice Moskve dodatno bi preplavile kockice. Čestitke našim navijačima, a posebno našima iz Grada na veličanstvenoj podršci Vatrenima uz pjesmu pod zastavom SV. Vlaha' - napisao je Potrebica.

28. travanj 2024 05:09