StoryEditorOCM
NogometDUBROVAČKI VJESNIK NA SVJETSKOM NOGOMETNOM PRVENSTVU U RUSIJI

HVALI FRANCUSKI IZBORNIK HRVATSKU Didier Deschamps: 'Modrić spor!? Vjerojatno nismo gledali istog Modrića!'

Piše PSD.
14. srpnja 2018. - 21:13

MOSKVA Tekst i slike: Tonči Vlašić 
 
Francuzi su došli jedan po jedan na konferenciju za novinare. Na našoj su kapetan (Luka Modrić) i izbornik (Zlatko Dalić) bili skupa, a kod Francuza je prvo pred novinare izašao kapetan Hugo Lloris, a tek kad je vratar francuske reprezentacije, koji je nahvalio svoju, ali i našu reprezentaciju, napustio dvoranu, stigao je izbornik.

Didier Deschamps ima priliku učiniti ono što je jedino do danas napravio u povijesti Svjetskih prvenstava samo Franz Beckenbauer, koji je 1974. godine bio kapetan svjetskih prvaka, a 1990. je svoju reprezentaciju odveo do naslova kao izbornik. Naravno, s obzirom kako je Hrvatska suparnik u finalu Francuzima, poželjeli smo, neka legendarni Nijemac ostane i dalje jedini.

I Francuzi, kao i mi, non stop spominju Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine. Tada su prvi put zaigrali u finalu, koje su izborili, nažalost, 2:1 pobjedom u polufinalu protiv 'Vatrenih', a u finalu su otišli do kraja. 'Ubili' Brazil. Dva puta je pogodio Zinedine Zidane, a na kraju je obrani Brazila pobjegao Emmanuel Petit za erupciju oduševljenja na dupke punom stadionu Saint-Denisu.

Osam godine poslije Francuska je po drugi put igrala finale, ali ovaj put je Zidane prvo pogodio gol Italije iz kaznenog udarca za vodstvo 1:0, a onda glavom Marca Materazzija, te zaključio svoju karijeru. Italija je s igračem više izborila penale, te na kraju slavila. Francuska je 12 godina nakon finala u Berlinu opet u finalu. Zanimljivo, Francuska je treći put uzastopno u finalu kad je prvenstvo u Europi!

- Ne postoji nešto divnije i snažnije nego igrati ovako velike utakmice. Pripremali smo se najbolje što možemo. Tri su ključne riječi za ovo finale. Prva je: mirnoća, druga: samopouzdanje, i treća: koncentracija. Takvi možemo do naslova - rekao je francuski izbornik.

Francuska je prije dvije godine izgubila na svom terenu finale Europskog prvenstva od Portugala. Deschamps u odnosu na tu momčad ima danas 14 novih igrača.

- Hrvatska je prepuna igrača, koji su ostvarili velike uspjehe s klubovima. Sazreli su. Igraju s velikim motivom za reprezentaciju. Francuska nema toliko iskustva, ali ima kvalitetu. Mi smo, kao i Hrvatska, uspjeli prevladati sve izazove na ovom prvenstvu. Imali smo za suparnike igrače koji imaju više iskustva, i to smo preživjeli. Imam devetoricu igrača koji su igrali i na Euru prije dvije godine, te dobro znaju što se tada dogodilo. To nam mora poslužiti za pripremu za ono što nas čeka u finalu. Znamo sad koje stvari treba učiniti drugačije.

Kako je biti u ulozi igrača, a kako u ulozi izbornika?

- Biti igrač je daleko ljepše i lakše. Velika je razlika. Kada ste trener, živite kroz igrače. Kao igrač umarate se više fizički nego psihički.

Francuska ima čak 15 igrača koji porijeklo vuču s afričkog kontinenta. Novinar iz Afrike je istaknuo kako je Francuska šesta afrička reprezentacija na ovom SP-u. Podsjetio je kako je i 1998. godine Francuska imala isto tako igrače koji su porijeklom iz Afrike. Spomenuo je njegovog suigrača Marcela Desaillyja. Nije to baš najbolje 'leglo' francuskom izborniku.

- Svi smo mi ponosni Francuzi. Naravno, što se tiče porijekla, gdje je tko odrastao, roditelja, mnogi imaju afričke korijene. Naravno da kao takvi imaju emocija prema država iz kojih vuču porijeklo, kao što su sve te države ponosne na te igrače što su danas u francuskoj reprezentaciji.

Kolutao je očima Descamps kad je jedan novinar rekao kako je Luka Modrić spor igrač.

- Vjerojatno nismo gledali istog Modrića. Ha, Modrić je itekako pokretan igrač. Može biti u sredini terena, ali i ne mora. Ima ogromne tehničke kvalitete. Ima veliki utjecaj na svoju momčad. Nije poput Messija ili Hazarda, oni su više napadači. Modrić zna igrati za kolektiv, asistirati i zabiti. Zatim, Hrvatska ima i Ivana Rakitića, koji je također izuzetno važan igrač - naglasio je 49-godišnji izbornik Francuske. 

Deschampes je kao igrač s Francuskom osvojio i naslov prvaka Europe 2000. godine, a dva puta je bio i klupski prvak Europe (1993. s Marseilleom igrajući između ostalog s Alenom Bokšićem, koji je te sezone postgao 6 pogodaka u najelitnijem europskom klupskom natjecanju, a 1996. godine u dresu Juventusa). Za Francusku je nastupio 103 puta i postigao 4 pogotka. Igračku karijeru je zaključio 2001., te odmah počeo trenersku. Prvo trener Monaca, zatim sezonu Juventusa, a nakon toga od 2007. Marseillea do pred kraj 2012. godine kad je preuzeo reprezentaciju Francuske.

Finale Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. između Hrvatske i Francuske igra se u nedjelju, 15. srpnja, u Moskvi. Početak je u 17 sati po hrvatskom vremenu.  

28. travanj 2024 16:53