StoryEditorOCM
NogometBILO JE TO PRIJE 16.962 DANA

Dubrovčanin je te večeri u Maksimiru zapečatio sudbinu Grka, i od tad su zagrebački ‘Plavi‘ čekali, i napokon dočekali

Piše Tonči Vlašić
7. ožujka 2024. - 23:07

Siloviti početak, uraganski juriš ka suparničkim vratima, čak pet postignutih pogodaka uz dvaput pogođenu vratnicu... U ovakvom je furioznom ritmu Dinamo potpisao jedan od svojih većih europskih preokreta. Bila je srijeda, 28. rujna 1977. godine, Plavi su uzvratnom dvoboju 1. kola Kupa UEFA nadigrali grčki Olympiacos s 5:1 u utakmici u koju su gosti zakoračili s naoko komotnom prednošću od 3:1 iz prvoga ogleda odigranog u Pireju.

Bio je to ujedno i trenerski dvoboj ‘starih znanaca’ iz igračkih dana: Dinamovu je momčad predvodio Rudolf Belin, dok je na klupi grčke momčadi sjedio Todor Veselinović. Junak dvoboja bio je Snješko Cerin s dva pogotka i uz dopadljivu igru i silnu energiju kakvu su, uz njega, predstavili i svi suigrači – ostalo je zapisano.

Preokret u uzvratu ‘pokrenuli’ su brzopotezni golovi Cerina u 4. i Ivice Senzena u 16. minuti. Grci su do poluvremena uspjeli smanjiti iz 11-erca i ‘vratiti se u igru’. No, početkom drugog dijela ostali su s desetoricom što je Dinamo iskoristio i potom napunio mrežu za konačnih 5:1.

Povijest Dinama pamti kako su uoči drugoga pogotka maksimirski kibici posebno zapljeskali pokušaju Marija Bonića koji je volejem snažno lansirao loptu malo pored gola. U 81. minuti ubacio je Džemal Mustedanagić, a glavom loptu u mrežu lansirao Bonić za konačnih 5:1.

image

Mario Bonić, rođen 4. kolovoza 1952. godine, ponikao je na Lapadu, 1973. otišao je u Dinamo za koji je igrao do 1980. godine

Bilo je oko 35.000 gledatelja u Maksimiru. Osim Bonića, Mustedanagića, Senzea i Cerina igrali su još Željko Stinčić, Ivan Bedi (60. Josip Kuže), Ivica Poljak, Velimir Zajec, Martin Novoselac, Srećko Bogdan i Petar Bručić (85. Rajko Vujadinović).

Do danas, 7. ožujka 2024., i ogleda protiv PAOK-a u prvoj utakmici osmine finala Konferencijske lige bila je to druga, ujedno posljednja pobjeda Dinama protiv jednog grčkog kluba u europskim kupovima.

Nakon 16.962 dana, gotovo 47 godina, čekaju je došao kraj. Dinamo na uzvrat u Solun putuje s prednošću 2:0. Oba pogotka za ‘Plave’, koje vodi Metkovac Sergej Jakirović, postigao je Metkovac Bruno Petković u 37. i 71. minuti.

Uzvrat je za sedam dana, 14. ožujka.

image

Bruno Petković slavi pogodak protiv PAOK-a u 37. minuti za 1:0

Damir Krajac/Cropix
26. travanj 2024 21:25