StoryEditorOCM
KošarkaPRIJELAZNI ROK

Domagoj Proleta se vratio u Hrvatsku, a protiv svog Dubrovnika će prvo igrati u 8. kolu u Gospinom polju

Piše Tonči Vlašić
17. kolovoza 2023. - 09:04
Domagoj Proleta je u ljeto 2018. osvojio s Hrvatskom srebro na Europskom prvenstvu za igrače do 20 godinaFiba Europe/

Vratio se Domagoj Proleta u Hrvatsku, nakon pet sezona, ne doma, u matični klub, Dubrovnik, već će 25-godišnjak, 207 centimetara visoka ‘četvorka‘ igrati za Cibonu.

- Potpisao sam jednogodišnji ugovor – javio se Proleta za Dubrovački vjesnik.

Prije jedanaest godina je zaigrao za reprezentaciju Hrvatske do 14 godina. Iskazao se. Bio je potom na probi u Joventutu iz Badalone, te nakon toga u Real Madridu. Odlučio je prihvatiti poziv kraljevskog kluba. Ne zaboravlja se kako je igrajući s Lukom Dončićem osvojio juniorsku Euroligu za igrače do 18 godina.

Najveći uspjeh s reprezentacijom ostvario je 2018. godine na Eurobasketu za igrače do 20 godina, koje se održalo u Njemačkoj, a s kojeg se vratio sa srebrom. Bio je i član seniorske reprezentacije. Nastupa s njoj na turneji u Kini 2019. godine kad je izbornik bio Veljko Mršić.

image

Domagoj Proleta je u ljeto 2018. osvojio s Hrvatskom srebro na Europskom prvenstvu za igrače do 20 godina

Fiba Europe/

Prve seniorske minute je imao još kao junior Reala u dresu španjolskog trećeligaša Avila. Nakon završetka juniorskog staža, budući ima španjolsko sportsko državljanstvo, mogao je ostati u nekom španjolskom niželigašu te stjecati iskustvo, ali odlučio se za povratak u Hrvatsku. Prvu sezonu bio je u dresu Zagreba. Igrao je dosta, ali loša financijska situacija, koja je vrlo brzo rezultirala gašenjem kluba, bila je razlogom što nije radio koliko je želio i koliko je naučio raditi u Real Madridu.

Ne zaboravlja se kako je razlog dolaska u Zagreb bio trener Danijel Jusup. Međutim, on je otišao nedugo nakon njegovog dolaska, ali je s iskusnim stručnjakom radio dosta individualno. Potom Zabok. Nažalost, ozlijedio se. Zatim je dvije sezone proveo u Češkoj (2019./20. USK Praha, sezonu 2020./21. počeo je u Turi Svitavy, a zaključio povratkom u USK Praha), pa sezona u Španjolskoj (drugoligaš Acunsa Gipuzkoa), te prošle sezone belgijskom prvoligašu Circus Brusselsu. Sad Cibona...

- Već smo počeli s pripremama za novu sezonu – dodao je Proleta.

image

Domagoj Proleta je u ljeto 2018. osvojio s Hrvatskom srebro na Europskom prvenstvu za igrače do 20 godina

Fiba Europe/

Debi u prvenstvu za ‘Vukove’ imat će protiv aktualnog prvaka. Zadar s Jusupom dolazi u Draženov dom krajem rujna. Protiv Dubrovnika igrat će sredinom studenog, i to prvo u Gospinom polju (Cibona je suparnik momčadi trenera Ivana Perinčića u 8. kolu).

S USK Praha Proleta je 2020. stigao do finala Kupa Češke, bio je izabran u najbolju petorku stranaca češkog prvestva...

25. travanj 2024 20:18