StoryEditorOCM
ZabavaTV SERIJA TJEDNA |

UKLETA Plitak serijal koji funkcionira kao velika posudionica motiva iz Igre prijestolja i filmova o kralju Arthuru

Piše Gabrijela Bijelić
11. kolovoza 2020. - 11:54
Legenda o kralju Arthuru nepresušno je vrelo filmskih adaptacija. U klasiku 'Vitezovi Okruglog stola' iz 1954. misterioznog je vladara glumio Mel Ferrer, a njegovu družicu Guneviere diva Ava Gardner. U novije vrijeme uloge nekonvencionalnog kraljevskog para iz ranog srednjovjekovlja preuzeli su Clive Owen i Keira Knightley u relativno uspješnom filmu Antoinea Fuque iz 2004.godine. Arthurova se magičnog nasljeđa zatim dohvatio i redatelj Guy Richie, no ni njegova verzija iz 2017. s Charlijem Hunmanom 'Kralj Arthur:Legenda o maču' nije bogzna kako prošla u kinima.

Najnoviju obradu mita o čarobnom maču Excaliburu koja stiže u prilično banalnom fantastičnom serijalu Cursed (Ukleta) s Netflixa zasad nije zadesilo drevno prokletstvo podbačaja. Više je razloga za to. Pristup u prošlosti pretjerano eksploatiranoj priči kroz mlađi 'ansambl' prilagođen je vršnjačkoj publici.

Glavna uloga je ženska, 24-godišnja australska glumica Katherine Langford glumi jezersku vilu Nimue koju sudbina poveže s mladim plaćenikom Arthurom (Devon Terell) u potrazi za magom Merlinom. U čizme drevnog čarobnjaka vješto je uskočio Gustaf Skarsgard, proslavljen ulogom Flokija u uspješnici 'Vikinzi' History Channela. Na strani antagonista su zli Crveni Paladini i njihov jatak, kralj Uther Pendragon.

'Cursed' je web proizvod nastao na temelju istoimenog ilustriranog romana autora Franka Millera i Toma Wheelera pod znakovitim motom 'Što bi bilo da je Excalibur izabrao kraljicu?'

Netflixov novi adut nudi odgovor kroz feminizaciju legende. Ispod začaranog omota čuče još i priče o odrastanju u neprijateljskom okruženju, prinudnom raseljavanju i teroru, fenomenima koji su itekako vibrantni i izvan izmaštanih svjetova.

Nimue živi u druidskom naselju koje je odbacuje zbog rodbinske povezanosti sa crnom magijom, no nakon najezde Paladina utječe joj se kao jedinoj spasiteljici. Arthur je ratnik-honorarac, a Merlin obješenjak lišen čarobnjačke uzvišenosti. Nakon planetarnog uspjeha 'Igre prijestolja' nemoguće je naći fantastični serijal bez dodatka čaranja, borbi za vlast hladnim oružjem, intriga i strasti...

Svega navedenog ima napretek i u 'Prokletoj', kojoj za razliku od 'G.O.T.' manjka epskog zamaha i višeslojnih dijaloga. Serijal zapravo funkcionira kao velika posudionica motiva, što baš i nije najsretnije rješenje ako se traži izvornost (postoji li takvo što uopće u žanru), no dobro prolazi kod gledatelja stasalih na TikToku. Nova sezona je, kakva-takva, zajamčena.
26. travanj 2024 19:12