StoryEditorOCM
ZabavaKIHANJE, ŠMRCANJE

Trebamo li se, i kako, inhalirati ako smo prehlađeni i pomaže li to da pobijedimo bolest? Na to pitanje odgovara liječnica

Piše Javorka Luetić
11. listopada 2022. - 14:29

Pomažu li nam hipertonične otopine i masti za nos kada smo prehlađeni? Splitska otorinolaringologinja dr. Marisa Klančnik odgovara na i druga pitanja, piše Slobodna Dalmacija.

– Hipertonične otopine primjenjuju se u higijeni začepljenog nosa, smanjuju edem nosne sluznice i odstranjuju sekret, preveniraju daljnje širenje upale, skraćuju vrijeme za primjenom nazalnih dekongestiva i jačaju otpornost sluznice i na taj način pomažu u zaštiti od različitih infekcija i mogućih komplikacija. Postoje i korisne masti za nos koje pospješuju regeneraciju oštećene sluznice nakon operacija, prehlada ili krvarenja, poboljšavaju disanje na nos, služe kao pomoćna terapija, olakšavaju odstranjenje sasušenih krusta, štite sluznicu od isušivanja, vlaže sluznicu i sprječavaju kontakt sluznice s iritirajućim česticama.

image

Dr. Marisa Klančnik, specijalistica za uho grlo nos na splitskom KBC-u

Nikola Vilić/Cropix

Koje su prednosti inhalacije?

– Inhaliranje je postupak udisanja pare iz inhalatora, a zasniva se na principu pretvaranja tekuće fiziološke otopine i dodanih sastojaka u sitne čestice koje onda udišemo i tako postižemo blagotvorni učinak na dišni sustav; vlaži se sluznica dišnih puteva, udišu se vruće pare koje potiču širenje krvnih žila u dišnom sustavu, što dovodi do bolje prokrvljenosti i širenja pora te na taj način olakšava izlučivanje štetnih uzročnika. Može se koristiti samo fiziološka otopina ili u nju ukapavati eterična ulja, ili čaj od kadulje ili kamilice. Prednosti inhalacija su direktno djelovanje na respiratornu sluznicu, nema nuspojava, bolje se vlaži sluznica, postiže brže i učinkovitije djelovanje – navodi liječnica.

image

Dr. Marisa Klančnik, specijalistica za uho grlo nos na splitskom KBC-u

Nikola Vilić/Cropix

Je li poželjno povremeno ispiranje nosne šupljine?

– Često je potrebno potaknuti funkciju nosa i aktivirati fiziološke mehanizme irigacijom (ispiranjem) nosa i inhalacijom. Ispiranje je metoda pomoću koje čistimo šupljine nosa i ublažavamo simptome bolesti, a najčešće se koristi izotonična fiziološka otopina 0,9 postotnog natrijeva klorida koja je zagrijana na tjelesnu temperaturu kako bi podražaj u nosnoj sluznici bio što manji.

Ovom metodom čistimo površinu nosne sluznice od raznih čestica poput prašine, virusa, bakterija, različitih alergena i odljuštenih stanica i na taj način održavamo dobru prohodnost nosa, adekvatno vlaženje i grijanje udahnutog zraka. Ujedno na taj način sprječavamo daljnje alergijske ili imunosne reakcije i poboljšavamo kontakt sluznice s lijekovima koje lokalno primjenjujemo u nos. Prije same terapije potrebno je dobro ispuhati nos. U širokoj su primjeni razni sprejevi zasnovani na prirodnoj vodi iz Jadranskoga mora, koji sadrže širok raspon vrijednih minerala i mikroelemenata. Služe samopročišćavanju nosne sluznice, sprječavaju nakupljanje virusa i bakterija, stimuliraju lokalni imunitet te povećavaju vlažnost zraka i stvaranje zaštitne nazalne sluzi.

28. travanj 2024 09:27