StoryEditorOCM
ZabavaDIVNA JE POMOĆNICA U SVEMU

Svaka kuća trebala bi imati ovu biljku: od nje kosa raste kao luda, dom miriše, a odličan je začin i u kuhinji

Piše Dv
17. prosinca 2023. - 09:59

Brojni vrtlari pokušali su je uzgojiti u zatvorenom prostoru, ali kraj je obično tužan - suha, požutjela biljka. Međutim, ako se potpuno posvetite novoj biljci ružmarina, možda ćete je jednostavno uspjeti održati na životu, ali važno je izbjegavati četiri stvari koje "ubijaju" ovu korisnu i mirisnu biljku, donosi Dom i dizajn.

Prvi problem nastaje kada ružmarin iz vrta unesete u sobu. Ne zaboravite da je između šest i osam sati uživao u izravnom i jakom suncu. Kad ga premjestite u kuću, postaje gladan sunca, obično ima između četiri i šest sati slabog ili neizravnog svjetla, prenosi Krstarica.

Zato je važno da biljku u vrt prvo premjestite postupno - na mjesto s više hlada i to nekoliko tjedana prije nego što je želite unijeti u kuću. Promijenjeni uvjeti prisilit će lišće da učinkovitije koristi svjetlost, a ružmarin će lakše podnijeti nedostatak sunčeve svjetlosti u kući. Kada ga unesete, stavite ga pored najbolje osvijetljenog prozora. Ako nema najmanje šest do osam sati svjetla, morate nabaviti lampu za biljke.

image

Ilustracija

Jure Mišković/Cropix

Zalijevanje je još jedan čest problem. Naime, ružmarin se često previše zalijeva, a ponekad premalo. Važno je da je drenaža dobra, ali nikako nemojte dopustiti da se tlo potpuno osuši, prenosi Dom i dizajn.

Kako ružmarin ne bi napala plijesan, nemojte ga držati u prostorijama s visokom vlagom, poput kuhinje i kupaonice. Idealno bi bilo osigurati što jaču cirkulaciju zraka, iako nikada nećete postići prozračnost kao u prirodi. Ponekad uključite i ventilator.

Štetočine će teško uništiti biljku osim ako već nije oslabljena, no ako dođe do zaraze, upotrijebite organske pesticide za kućne biljke. Dobro uzgojen ružmarin bit će divan pomoćnik u svemu: u njezi lica i kose, ukrasu doma koji će divno mirisati, kao i u kuhinji u kojoj je ova biljka dragocjeni začin.

01. svibanj 2024 13:55