StoryEditorOCM
ZabavaPRIČA O NJOJ

Splitski fotograf bio je svjedok lude ljubavi Anite i Miše, pogledajte snimke iz tog vremena: Mi smo im ‘držali sviću‘, pomagali da se nađu, a nije bilo lako, on je bio oženjen. A ona maloljetnica

Piše Tanja Šimundić Bendić/sd
6. lipnja 2022. - 19:50
Nakon svih drama koje su ga zadesile u životu, velike ljubavi i bolnog razlaza s Anitom, s kojom ga zauvijek veže beskrajna ljubav prema kćeri Ivani, Mišo je smiraj našao uz Lidiju/Slobodna Dalmacija

Svi su u nju gledali na splitskom koncertu Miše Kovača, Anita Baturina, nekadašnja supruga legendarnog pjevača privukla je pažnju puno više nego mnogi "celebovi" koji su sinoć prošetali Starim placom, donosi Slobodna Dalmacija.

Ako je nekome život skladao skalinadu, onda je to napravio njoj. Uzleti, padovi, velike emocije, završavane velikim lomovima, miks sreće i uspjeha, love i besparice, tuge i žalosti.

Oni koji je dobro znaju vele da je lavica, žena koja se nakon svake tragedije digla s poda i krenula dalje.

Da se o njenom životu snima film, jedna od prvih scena bi bila ona u kojoj kao 17-godišnjakinja pobjeđuje na tinejdžerskom izboru za Miss Jugoslavije. I odjednom pobuđuje pažnju jugoslavenskih medija, koji su je preko noći počeli pratiti na svakom koraku.

U jednom trenutku upoznaje Mišu, zvijezdu što je već tada žarila i palila estradnom scenom. Poznati splitski fotograf Boris Kragić od prvih trenutaka je bio svjedok njihove lude ljubavi.

- On je bio oženjen za Ljubicu. A ona srednjoškolka, gimnazijalka, plavuša, prirodna ljepotica, zgodna, temperamentna. I upravo ovjenčana titulom misice.

Ne mogu se sjetiti je li završila školu, pričalo se da je zbog ljubavi prema njemu prekinula. Kako sam s tadašnjim Mišinim pomagačem Ivicom Bubalom bio u điru oko njegovih koncerata, dobro sam upoznat s tom fatalnom ljubavi. Mi smo im skoro pa držali sviću. Pomagali smo im da se nađu, a nije bilo lako, on je bio zvijezda. I oženjen. A ona maloljetnica – veli Boris.

Mama joj nije dopuštala

Vulkanu ludih emocija se ništa nije moglo suprostaviti, ni njegov vjenčani prsten, ni njegova tadašnja žena Ljubica, ni Anitine godine. Ma ni Anitina mama, koja joj nije dozvoljavala kasne noćne izlaske.


Boris priča kako su on i Ivan Bubalo bili paravan. Dok bi Bubalo brinuo o Miši na koncertu, Boris je na Rivi čuvao, pazio Anitu, smirivao joj nervozu. A kada bi Mišo završio s nastupom, Anita bi se popela do njega.

Pa nam otkriva i kako je Mišo stalno koncentrirao po Splitu, Makarskoj, okolici, samo kako bi mogao što bliže biti Aniti.

- Uuu... kako je znala bit nervozna, jedva bi ga dočekala vidit', a nije mogla javno, tada je on bio oženjen. A ni vremena nisu imali puno. Mi smo znali poslije koncerta otići u popularne Arkade, ili u Šibenik, a ona bi uglavnom išla doma zbog matere. Bila je pristojna, znala se ponašati u društvu, dobro odgojena, luda od ljubavi prema Miši.

image

Društvo u 'Arkadi' u Strožancu 1971., s lijeva: Neno Kuzmanić, Boris Kragić, Ibrica Jusić, Anita Baturina, Frane Jelinčić i Zdravko Reić sa suprugom

Boris Kragić


Tužila mi se da od puste zaljubljenosti noću nije mogla spavati. A on je opet bija toliko lud za njom, da za niti jednu drugi ženu nije tija ni čut. Ovo vam je živa istina, ona nije znala za sebe, a on je za njom izgubija busolu. Bili su ludi, to je bija vulkan. Nije moglo drugačije završit nego brakom.

Mišo se zbog Anite razveo od Ljubice, a tri godine od početka veze je i oženio – kaže kroničar splitskog društvenog života.

Žene su ga voljele

Kragić je Mišu upoznao 1969. godine na njegovom prvom koncertu u splitskim Podrumima. Žene su ga, kaže voljele. A on je volio samo nju. Anitu.

Kragić kaže da se jako iznenadio kada je pukao njihov brak. Veli kako je uvijek mislio da takva ljubav, takav ludi žar, ne može nestati.

Ali u nju su se uplele tragedije, tragična smrt njihova sina Edija, koja je i Mišu i Anitu psihički dotukla. Oboje su više puta u medijima priznali kako su sedativima pokušali sanirati užasnu bol. Anita se uspjela dignuti, ali Mišo ne još dugo. Izjavio je kako je četiri godine bio polumrtav, ležao nakljukan sedativima ili odlazio sam na groblje.

- Bili su jedan od najpoznatijih jugoslavenskih parova. Putovali su, gdje god da su dolazili, ljudi su ih dočekivali širom otvorenih ruku. Bio je to život zvijezda. Bili su divni ljudi, prekrasan par. A onda je sve nestalo. Edi je umro. Mišo, kasnije se nazvao Mate, se slomio. Brak je nestao. On je u traženju istine, smisla otišao s drugom ženom. Anita je to jedva primila. Šteta. To je bila ljubav kakva se rijetko viđa – priča nam Boris.

Iz vremena sreće sjeća ih dobro i Feđa Klarić, jedan od najpoznatijih splitskih fotoreportera. U glavi mu je, kaže, uvijek ostala slika Mišinog citroena, popularne žabe koju je znao parkirati ispred njenog stana na Gripama.

Feđa: Bila je i ostala lijepa

- Koliko je bila lijepa tada, toliko je lijepa i danas. To je jedno drago čeljade, splitsko, lipo odgojeno i njegovano dite. Oboje su dobri ljudi. Ona mu je puno pomogla kroz njegovu karijeru da ostane skroman čovik – veli Feđa.

Mišo je nakon Anite opet volio, a u sastavljanju krhotina života pomogla mu je njegova sadašnja partnerica Lidija, žena koja već godinama s njim dijeli svakodnevicu.

Anita je nakon rastave otišla živjeti u Tribunj, u njihovu nekadašnju vikendicu koju joj je bivši suprug galantno prepustio. Pronašla je mir u poslu i u ljubavi s Vinkom Gulinom, koji joj postao desna ruka u vođenju pizzerije.

image

Anita i Ivana Kovač snimljene u Tribunju u pizzeriji 2008. godine

Nikša Stipaničev/Cropix


Stigao je novi udarac, kćer Ivana ušla je u problem ovisnosti. Ni nju život nije mazio, bratova smrt, razdor obitelji... No uz pomoć roditelja i boravka u zajednici gdje se izliječila, uspjela se othrvati najgorem.

Danas je sretna žena, majka, supruga, osoba koja gradi glazbenu karijeru.

I baš kada je izgledalo da se život vratio u normalu, Anitu je zadesila nova tragedija, ostala je opet bez doma.

"Anita Kovač i suprug deložirani iz kuće u Tribunju", "Drama u Tribunju: Mišina bivša i partner se zaključali u lokalu", "Kaos u Tribunju: deložirali bivšu ženu Miše Kovača i njezina partnera", "Žena je u predinfarktnom stanju, to je potvrdio i doktor, ovo je nehumano"... vrištali su natpisi iz novina, portala.

Novčani dug i deložacija

U pozadini priče stajalo je veliki novčani dug, a rezultiralo je time da je Anita nakon deložacije bila prisiljena preseliti kod majke u podstanarski stan. Vratila se opet u Split, ovaj put bez doma, bez posla, bez novca, sa srčanim problemima, nepreboljenom upalom pluća.

Za medije je ispričala kako je pokupila nužne stvari u jednu torbu, a da su joj sve ostale izbacili i ukrcali u kamion. U tom trenutku joj je bilo najvažnije sačuvati "još ovo malo zdravlja i života", izjavila je za novine.

- I opet je zadesila katastrofa. Vinko, njen partner i ljubavni i poslovni, ušao joj je u život polako, tiho. Bio joj glavna ruka u pizzeriji. Osjetili su simpatiju, iskrenu, počeli su novi život. I onda opet tragedija, sve je nestalo, banka je pojela posao, kuću. Ona je otišla svojoj majci, Vinko svojoj. Ostala je bez egzistencije, novaca. Srećom imala je iskrene prijatelje koji je nisu zaboravili. Jako su joj pomogli Ivica Bubalo i njegova supruga Ankica, s njom su ostali prijatelji cijeli život – pričaju nam dobri poznavatelji splitskih zbivanja.

image

Mišo s dugogodišnjim menadžerom Ivicom Bubalom, koji je uz njega, ali i uz Anitu, ostao vezan cijelog života

Jakov Prkić/Cropix


Anita je trebala pomoć. A nju joj je pružio Željko Kerum, koji ju je zaposlio u svom restoranu i turističkim objektima. Splitski manager Damir Karaman je bio taj koji ju je povezao s Kerumom.

- Ja sam Željku rekao što joj treba, u kojem je problemu, i on mi je odmah kazao da je dovedem kod njega u restoran u Loru. Odmah je došao i on. Popričali su, odmah je i zaposlio.

Upoznala je život zvijezda, ali je i čistila kapulu

Bila je doslovce na cesti. Željko joj je našao radno mjesto pomoćne kuharice u restoranu. Poslije je radila kod njega i kao sobarica u turističkim objektima u Splitu i Rogoznici. Bila je vrhunska radnica. Upoznala je život istinske zvijezde, ali je bez problema i čistila kapulu, krumpire, sređivala sobe. I to puno, puno o njoj govori – naveo nam je Karaman.

Život piše romane. Anitin život je baš takav. Mišo je u jednom intervjuu rekao kako je njihova ljubav, na početku kada su se sreli, dok su tajno ljubovali, imala dosta porođajnih muka. Ali je stvarno želio da budu zajedno. I tako je i bilo. Anita je to samo nadopunila. Bilo je to u danima sreće.

image

Anita Baturina je sinoć došla na Stari plac podržati u nastupu voljenu kćer Ivanu i bivšeg supruga Mišu

Paun Paunović/Cropix


- Puno je bilo buke oko naše veze, ali smo sve izdržali. Nikad se nisam pokajala što sam se udala za Mišu. Njemu smo djeca i ja na prvome mjestu, on je krasan otac. Uvijek smo zajedno – ispričala je tada Anita.

Pitali smo ljude koji je znaju cijeli život kako bi je opisali u jednoj rečenici. Velika dama, usprkos životu punim tragičnih epizoda.

27. travanj 2024 12:05