StoryEditorOCM
Zabavakultna serija

Sjećate li se Pegule iz Velog mista? Glumac Mladen Barbarić živi u Žrnovnici daleko od očiju javnosti, a njegov sin Vuk-Tadija ‘pljunuti‘ je tata. Danas se sastao s predsjednikom Milanovićem

Piše Vinko Paić
9. prosinca 2021. - 20:11

Jedna od uloga koja je obilježila Mladena Barbarića svakako je ona Pegule u Smojinom legendarnom Velom mistu gdje je najviše scena imao s pokojom Zdravkom Krstulović koja je glumila Violetu, donosi Slobodna Dalmacija

Iako je Barbarić stekao ogromnu slavu u vrijeme kad se serija prikazivala na malim ekranima diljem tadašnje Jugoslavije (snimala se od 1979. do 1981.) s vremenom se odlučio povući iz javnosti i skrasiti u Žrnovnici gdje je i posljednje počivalište Miljenka Smoje i njegove Lepe.

Jedan je od posljednjih živućih glumaca iz Velog mista i živi skromnim životom daleko od očiju javnosti.

- Možda se čuje šum rijeke? Uživam u ovom malom mistu. Uvijek sam želio da se jednoga dana tu vratim. Moji su iz Žrnovnice, ali sam stjecajem okolnosti rođen u Kičevu, u Makedoniji. Tamo je obitelj bila na službi. Onda je uslijedio Leskovac, Niš, Beograd i napokon Split i Žrnovnica. Cijelo moje djetinjstvo bilo je zapravo nekakvo putovanje. A srce me je uvijek vuklo tu. Sada malo pišem pjesme, pišem i neke drame, slikam…To mi je još od djetinjstva. Naročito volim slikati po zidu mog ateljea. To me strašno smiruje. Sa zida sam prešao na neke druge sličice, rekao je glumac prije 20 godina novinaru Goranu Pelaiću.

image
Mladen živi u Žrnovnici daleko od očiju javnosti.
HRT

Manje je poznato da je Mladen tijekom snimanja upoznao srpsku glumicu Sanju Milosavljević koja je u Velom mistu glumila Marženku, prašku studenticu, zbog koje je vječno ljubomorna Kate umalo živog rastrgala Tončija.

Ubrzo su se vjenčali i 1981. dobili sina Vuka-Tadiju, koji također živi u Žrnovnici i izgledom je 'pljunuti' tata. Vuk je rođen u Beogradu gdje je završio Osnovnu školu, dok je gimnaziju pohađao u Splitu, a u Zadru završio studij hrvatskog jezika i književnosti kao i poslijediplomski doktorski studij lingvistike.

image
Vuk Tadija (prvi zdesna u gornjem redu) zaposlen je na Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
Ivana Nobilo/Cropix

Trenutno je zaposlen na Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu gdje je nedavno sa svojim kolegama izradio tekst Judite Marka Marulića prilagođen suvremenomu hrvatskom jeziku kako bi njegova vrijednost ostala otkrivena i novijim generacijama čitatelja

Riječ je o knjizi nastaloj u povodu velike obljetnice - 500 godina od tiskanoga izdanja prvoga umjetničkog književnog djela na hrvatskome jeziku, a tim je povodom predsjednik Zoran Milanović danas u svom Uredu primio autorski tim znanstvenika Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, među kojima je bio i Vuk-Tadija.

23. travanj 2024 13:34