StoryEditorOCM
ZabavaRECENZIJA - BEZ DLAKE NA JEZIKU

PEDESET NIJANSI NESLOBODNIJI Ono što te ne ubije, to te na kraju oženi! 

Piše PSD.
21. veljače 2018. - 23:11

Treću godinu zaredom Valentinovo je u znaku horora. Poskupjela blitva na placi. I da, ”Pedeset nijansi slobodniji” stigao je u kino. Gledateljice opet luduju kao cipoli u Radeljevića. Opet su kod mnogih zatitrali jajnici, a muški prevrću očima kao debrecinke na Stradunu. Kazin!

Pedeset nijansi umišljenosti

Zapravo, treba se prisjetiti prošle godine kada je ikona serijala, gospar Dornan, điravao Stradunom zbog snimanja filma ”Robin Hood”. Diljem svijeta zamutio je um mnogim djevojkama kao kiša Omblu pa je mislio kako će spuštanjem u dubrovačku Zračnu luku histerija prijaviti check-in u Dubrovniku?! Čim je dodirnuo sveto konavosko tlo, odmah su ga s piste pokupili kombijem sa zatamnjenim staklima u strogoj tajnosti kao da je uhvaćen na Karasovićima bez putovnice.

Horde i horde zraka trčale su za njim ne bi li uhvatile tračak te božanstvenosti, tu auru seksepila! Dubrovkinjama je naime bio toliko "napet" da ga je čekala grupica novinara, većina muškog spola. Slično je bilo kad se plavooki gospar pojavio na Stradunu. Pokraj predstavnika sedme sile provukao se u kombiju krijući se kao Marija Antoaneta na francuskoj granici. Izašao je na set kiselog lica, niti ne pogledavši prema novinarima i znatiželjnicima. I dok su fotoreporteri muku mučili da uhvate gospodina Grimiznog trpeći i ponekog zaštitara koji si je umislio da je Kim Jong-un i da gospodari nebom i zemljom, gospar Dornan se nije htio ni pošteno okrenuti, a kamoli nasmiješiti za kamere. 50 nijansi umišljenosti s PDV-om. Pokraj novinara bila je skupina pripadnica ženskog spola koja je bodrila događanje, ali histerična vriska ili padanja u „happylepsiju“ nije bilo. I zašto bi? Ne zna gospar Dornan kako pravi Dubrovčani i otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara gledaju na televiziji. Zašto bi onda trčali za njim kad ga lijepo mogu gledati u kinu ili, zahvaljujući svemoćnom Torrentu, doma na kauču.

Kako god, brojni muškarci dragovoljno su se proteklih dana predali na muku i odgledali finale pseudopornića o posesivnom krkanu i priglupoj sponzoruši. ”50 nijansi sive”, ”50 nijansi mračniji”, ”50 nijansi slobodniji” zajedno čine 150 odlazaka u zahod. I zašto uopće posvećivati riječi ovako jadnim filmovima? Pa svaka glupost koja se ne može promijeniti bar zavrjeđuje ismijavanje.

I žene imaju pravo na razmišljanje

I u novom dijelu Anastacia Steel (Dakota Johnson) i Christian Grey (Jamie Dornan) i dalje se ponašaju kao neiživljeni pavijani u kavezu. Oženjeni pavijani. Anastacia još uvijek misli da je bitna, a bitna je kao odluka Europskog parlamenta. Čak se izbori za pravo da upravlja automobilom, što je ohrabujuća poruka za žene Burundija i Somalije. Bez eufemizama i ušminkavanja: preko erekcije i ejakulacije do emancipacije – siže je u kojem se kreće i treći pedeseticom i pendrekom nijansirani uradak. Dornan fantastično pretendira da glumi facu. Prljavih igrica nema toliko, ali ženama koje će u kino poći da ponovno potraže izgubljenu orgazmičnost, bit će sasvim dovoljno. Da ne bude samo pusta erotika, dodano je malo thrillerskog zapleta koji predvodi negativac Jack Hyde (Eric Johnson). On više sliči šeprtlji iz kružoka Paške Patka i Šilje, nego što je neki ”mastermind”. Više u bezglutenskom mlijeku ima glutena nego u njemu promišljenosti. Posljednji film sadrži i pokoju crticu humora, valjda da ublaži jadnjikavu prozirnost smiješane erotske čorbe.

Napetostima i turbulencijama usprkos, Anastacia i Christian otkriju da se stalnim spolnim odnosima nevjerojatno povećava mogućnost trudnoće. I tada je cijeli film stajao pred kataklizmom jer gospođa Grey u tom trenutku otkrije da ima - tko bi rekao - pravo upotrijebiti obje hemisfere mozga. Dosad je na stvari gledala isključivo jednosmjerno, kao da joj je drugo ime Batala. Bori se i želi zadržati dijete po svaku cijenu, što je jedina svjetla točka filma. Naravno, sve na kraju završi (pre)sretno. Oni se opet obožavaju, vole, on je zapravo više voli, voli zlostavljati. Ono što te ne ubije, to te na kraju oženi.

Šteta, zaista je velika šteta što ovaj film nije izašao dva mjeseca ranije. Sigurno bi, prema visokim i profinjenim kriterijima Akademije, dobio 13 nominacija za ovogodišnjeg Oskara - kao i svi ofucani filmovi. Valja naglasiti i pozitivnu stranu svega: završila je još jedna nepodnošljivo glupa romansa. Tko se još sjeća onog lika koji svijetli u mraku i zbog kojeg su također„ludovale“ žene? Ne, nije Medo Franko, nego onaj vampir Edward Cullen. Kao i Sumrak saga, i serijal ”Pedeset nijansi” još jedan je "3 u 1 instant ljubić" iza kojeg će ostati prazna kikara. Naravno, sve dok se nađe još neka dozlaboga loša američka spisateljica koja umjesto da hekla džempere i kape, odluči pisati glupave romane. Do tad, valja pomno pratiti cijene blitve.

B. Lucić

27. travanj 2024 04:02