StoryEditorOCM
ZabavaBONTON

Ovo je pet stvari koje nikad nemojte raditi pred gostima! Nećete valjda čistiti prije njihova odlaska ili...

Piše dv
6. ožujka 2024. - 15:21

Svatko tko je ikad bio na kućnoj zabavi vjerojatno može napraviti popis stvari koje su njihovi domaćini učinili, a koje oni nisu cijenili. Možda su ih zaboravili predstaviti ostalim gostima. Ili su pripremali hranu u nehigijenskim uvjetima. Možda je čak razgovor za večerom krenuo u neugodnom smjeru - piše Best Life, a prenosi N1.

Bez obzira na vaša osobna iskustva, stručnjaci za bonton kažu da nikada ne biste trebali raditi određene stvari pred gostima, od čišćenja u neprikladno vrijeme do dopuštanja kućnim ljubimcima da preuzmu previše istaknutu ulogu. Pročitajte njihove savjete.

1. Završavati započeto

Dok gosti stignu – posebno za formalno okupljanje kao što je sastanak s partnerovim roditeljima ili večera s kolegama s posla, vaše bi pripreme za tu večer trebale biti gotove.

“Želite da kuća bude čista i uredna, hrana gotova, postavljen stol, glazba za raspoloženje spremna, da budete odjeveni i spremni pozdraviti svoje goste”, kaže Jodi RR Smith, predsjednica i vlasnica Mannersmith savjetovanja o bontonu. “To znači da ne biste trebali i dalje čistiti, pripremati hranu ili skakati pod tuš dok su vam gosti pred vratima.”

Ništa ne ubija raspoloženje kao potreba za iznošenjem smeća pred vašim gostima ili raščišćavanjem stola punog mrvica. Sve bi trebalo biti postavljeno prije nego oni pozvone na vrata.

2. Razgovararati o zdravlju, bogatstvu ili politici

Osim ako dobro poznajete svoje goste, trebali biste izbjegavati teme poput politike, vjere, zdravstvenih problema i novca.

“Nakon toga ćete se htjeti kloniti svake teme koja uzrokuje da se vaš gost uzruja, pocrveni ili počne vikati”, kaže Smith.

Umjesto toga, imajte pri ruci nekoliko zanimljivih tema koje bi mogle poslužiti kao pokretač razgovora. “Razgovarajte o hobijima ili interesima koji su gostima zajednički, knjigama koje ste pročitali, filmovima ili predstavama koje ste gledali, mjestima na koja biste željeli otputovati i slično”, savjetuje Smith.

3. Pustiti kućne ljubimce da trčkaraju po kući

Ne dopustite da vaš ljubimac pokvari zabavu. “Kućne ljubimce treba držati podalje od kuhinjskog pulta i ne smiju skakati na goste”, kaže Smith. “Domaćini također ne bi trebali ručno hraniti kućnog ljubimca, a zatim stavljati ruke u ili blizu hrane.”

Ako je vaš ljubimac hiperaktivan, držite ga gdje god je najsretniji, u dvorištu ili drugoj prostoriji. Ne želite da stvore nehigijenske ili, u najgorem slučaju, nesigurne uvjete jer se neki gosti možda boje pasa.

Nekoliko dana prije događaja raspitajte se je li netko od gostiju alergičan na pse. Ako jesu, možete napraviti druge prilagodbe za svog ljubimca bez obzira na njegovo ponašanje.

image
Shutterstock

4. Čistiti dok se opraštate

Posljednje iskustvo vaših gostiju trebao bi biti topao oproštaj, a ne slika vas s rukama u sudoperu.

“Za formalno ugošćavanje, osim laganog čišćenja, kao što je pospremanje tanjura i odnošenja pribora u kuhinju nakon svakog jela za večeru ili skupljanje praznih čaša i prljavih salveta, dubinsko čišćenje bi trebalo pričekati dok se sa svima ne pozdravite”, kaže Smith. “Vaš fokus bi trebao biti na interakciji s gostima, a ne na čišćenju.”

Međutim, čišćenje možete koristiti za lagani znak gostima da je vrijeme za polazak. “Ako je vrijeme za zabavu ili događaj jasno navedeno na pozivnici, a gosti ne počnu odlaziti, savršeno je prihvatljivo početi pospremati kao mali znak da je zabava gotova”, kaže Karen Thomas, osnivačica Karen Thomas Bontona.

Opet, neka bude lagan - nemojte početi prati suđe ispred vaših posjetitelja.

5. Svađati se s djecom ili partnerom

Sačuvajte obiteljske svađe za nakon događaja. “Trebali biste izbjegavati bilo kakvo ponašanje zbog kojeg bi se gost osjećao neugodno, poput podsmjeha prema vašoj djeci, svađanja sa supružnikom ili previše intimnosti na početku veze”, kaže Smith.

Sačuvajte to za drugi dan - savjetuje Best Life.

27. travanj 2024 04:02