StoryEditorOCM
ZabavaIZ OBITELJI BONA |

NEVJEROJATAN USPJEH Hrvatska glazbenica nominirana za Grammy u jakoj konkurenciji

Piše DV
2. prosinca 2020. - 11:55
Kad 31. siječnja u Staples Center u Los Angelesu budu proglašeni ovogodišnji dobitnici 63. glazbene nagrade Grammy, među njima će možda biti i jedna Hrvatica! Naime, među nominiranim glazbenicima je i Thana Alexa, 33-godišnja jazz pjevačica i skladateljica, rođena Njujorčanka, kći odvjetnika Radovana Pavelića i markize Mercy Bona Pavelić, kazališne glumice i investicijske bankarice, jedne od rijetkih koje su se uspjele probiti u vrh američkog novčarstva. Bona su poznata stara dubrovačka obitelj čiji se grb nalazi na brojnim palačama u povijesnoj gradskoj jezgri. U svom su vlasništvu imali mnoge nekretnine u okolici.
Thana Alexa je nominirana za Grammy u kategoriji vokalnog jazz albuma koji je, pod nazivom "Ona", snimila u suradnji sa ženskom vokalnom skupinom "Rosa", a po jedan dolar od svakog prodanog primjerka ovog albuma Thana Alexa će donirati hrvatskoj zakladi Solidarna u Fond Spasime za hitnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja.
Živjela je nekoliko godina u Zagrebu i dobro govori hrvatski, glazbeno se školovala kao violinistica i vokalistica, diplomu iz jazz-glazbe stekla je na New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku, a završila je i studij psihologije na newyorškom New School University.
Kao njezin pjevački debi spominje se dubrovački nastup u lokalu pokojnog Marka Breškovića, jednog od osnivača Dubrovačkih trubadura. Thana Alexa udana je za bubnjara Antonija Sancheza, četverostrukog dobitnika nagrade Grammy, koji je čak bio i nominiran za Oscar za glazbu u filmu "Birdman", koji je režirao Alejandro González Iñárritu.
-"Ona" je glazbeni izraz onoga što za mene znači biti žena, kaže Thana Alexa. - To je moje otkrivanje divljeg ženskog duha u sebi i iskustva s kojim sam se susretala oslobađajući ga. Ova glazba govori o onome što sam naučila o životima žena - počevši od moga vlastitog, govori o našim iskustvima, našim emocijama, našoj seksualnosti, našim vrijednostima, našoj želji za slobodom i našoj sposobnosti da prevladamo nepravdu boreći se za ono u što vjerujemo - kaže glazbenica.
27. travanj 2024 13:36