StoryEditorOCM
ZabavaTRIKOVI

Mrzite čistiti kamenac iz wc školjke, najviše jer ga nikad ne uspijete potpuno ukloniti? Uz pomoć ovog ‘narodnog‘ sredstva za čišćenje sve će blistati; kupovni mu nisu ravni

Piše dv
1. studenog 2022. - 14:53

Uvijek se netko iznova iznenadi čemu sve služi alkoholni ocat i nikad dovoljno tekstova o tome. Znaš li da se kamenac iz kuhala za vodu najefikasnije čisti octom?

Pa kako ne, zna se to već sto godina, naročito od kad postoje portali, glasio bi odgovor. Ok, kuhala i portali izmišljeni su puno kasnije, ali su izumljena još i kojekakva sredstva protiv kamenca a, vjerujte na riječ, nijedno nije poput ove veličanstvene svemoćne prozirne tekućine. Osim toga, prijeti nam takva skupoća da bismo se domalo mogli vratiti i primitivnijim sredstvima za čišćenje poput luga umjesto sapuna, donosi Slobodna Dalmacija.

Trebali bismo samo usporediti cijenu litre octa s cijenom industrijskih sredstava za čišćenje i ukoliko spoznamo šta nam se više isplati niti trenutka ne dvojiti. Jer s jednom litrom octa možemo za početak očistiti kamenac iz perilice rublja, a drugu razrijediti s vodom, staviti u prskalicu ispražnjenu od nekog prethodnog sredstva koje više nikada nećemo trebati pa krenuti u napad na jedno po jedno mjesto u stanu.

image
Frankhoermann/sven Simon/Dpa Picture-alliance Via Afp

Dakle, onu prvu litru ulijemo u pregradu za deterdžent i zavrtimo praznu makinju za robu. To treba uraditi s vremena na vrijeme i ne biste trebali imati problem s kamencem. Kad smo već kod perilice, umjesto omekšivača u pretinac možete doliti octa. Rublje je mekše i bjelje. Za bjelinu u deterdžent možete dodati i žlicu do dvije obične sode bikarbone, provjereno pali.

Neugodan vonj iz odvoda uklonit ćete s par žlica sode bikarbone koje se zaliju octom, a kad učini ono vruuuš, prelijte vrelom vodom. Ludilo!

Razrijeđenim octom (1:3) prskajte sve što vidite, od slavina do pločica. Treba vam uz to samo rola papira za brisanje i ništa više. Osim ako neki kamenac nije izuzetno tvrdokoran. Udrite po takvome nerazrijeđenim octom više puta.

Ide to.

Upotrijebite i neku žešću četku koja neće oštetiti slavinu ili emajl. Nerazrijeđeni ocat poslužit će i za kamenac u zahodskoj školjci. Ako ga se u dnu školjke nahvatalo više, pokušajte isprazniti svu vodu što možete pomoći odčepljivača, zatim nalijte ocat i ostavite cijelu noć. Možete ocat uliti i u vodokotlić, ako ga se spretno može otvoriti. Ujutro ćete se za njega držati da se ne izvrnete od oduševljenja!

Ajmo u kužinu, kupaona sjaji. Jedan decilitar octa stavite u kuhalo za vodu, dolijte vodu do vrha i upalite da prokuha sve zajedno. Vrelu tekućinu nemojte proliti budzašto, možete njome oprati još štošta, a najbolji sjaj dat će sudoperu.

Onom prskalicom s razrijeđenim octom oprat ćete prozore tako brzo, lako i efikasno da ćete od oduševljenja zapjevati. Samo prskate i brišete papirom, ša la la...! Isto tako i sva ogledala.

image
Tom Merton/caia Image/science Ph/Science Photo Library Via Afp

Razrijeđeni ocat ne škodi gotovo ničemu. Idealan je za čišćenje mikrovalnih pećnica i hladnjaka iz kojeg istovremeno uklanja i neugodne mirise. Njime zato operite i kantu za smeće. Samo šalica ga je dovoljna i za perilicu suđa. Upalite kratki program na prazno, a neće naškoditi ni sa posuđem zajedno. Ulijte ili u pretinac za deterdžent ili u dno perilice. Sve pločice u stanu, i zidne i podne, nakon pranja razrijeđenim octom bit će sjajne kao zrcalo.

Mnogi ga ulivaju u vodu u koju potope voće i povrće prije konzumacije.

Neke žene kunu se da kosa sjaji i manje se masti ako je zaliju octom. Naravno razrijeđenim. Probajte! Također se njime, kažu, čiste i mrlje od znoja koje se stvaraju na tkanini ispod pazuha. Jednostavno je, opet ga treba naprskati i ostaviti koji minut prije pranja.

Savjetuje ga se i kod gljivica na nogama koje zato svaki dan pola sata treba kvasiti u otopini octa i vode u omjeru jedan naprama pet.

A kad se od čišćenja izmorite i dobijete upalu mišića istom takvom otopinom se izmasirajte! Živio ocat!

25. travanj 2024 20:54