StoryEditorOCM
ZabavaAko vidite jednoga, iza njega je i vojska

Mravi su krenuli u pohode, a vi ludite, evo nekoliko savjeta kako ih se riješiti!

Piše L. V.
4. travnja 2024. - 10:23

S toplijim vremenom kreću i vojske mrava. Pogotovo onih najsitnijih koji su, kad jednom pomaknete namještaj ili podignete tapite, u svakom milimetru stana. Kako ih se riješiti? Konstantno usisavanje da negdje ne bi bilo mrvica nemoguća je misija, jer oni dolaze i kad nema mrvica i kad nema prašine.

Kemijska sredstva u prahu ili trakicama zapravo ne djeluju koliko vam mogu nauditi, a na neku foru mravi se ili na njih naviknu ili ih jednostavno zaobilaze i nađu novi put do vašeg životnog prostora. No neki od savjeta naših starih ipak bi mogli djelovati, a ne nauditi vama ili vašim kućnim ljubimcima.

image

mravi 22

Osim insekticida, tu su i zamke za mrave, no ako ne zaštitite mjesta kroz koja ulaze, a za to su najbolja prirodna sredstva, pražnjenjem zamke niste baš puno napravili jer pojavit će se opet.

Bijeli ocat čarobno je sredstvo za čišćenje i dezinfekciju, a mravi ga nikako ne vole. Razrijedite ocat s vodom i poprskajte sva mjesta gdje ste ugledali mrave, moguće je da postoje i mikro pukotine u zidovima i fasadi koji su savim dovoljni da kroz njih na brzinu prođe vojska mrava.

Soda bikarbona univerzalno je čudotvorno sredstvo za sve, a mravi je nikako ne podnose. Pomiješajte sodu bikarbonu s cukarom u prahu i pospite po mjestima gdje ste ih uočili. možda će trebati nekoliko dana, ali nakon toga se (barem tuda) ne bi trebali više vratiti.

image

Mravi su iznimno koristi u prirodi

Muzeji I Galerije Konavala/

Slična svojstva ima i cimet, zdravi ali izrazito jaki začin kojeg insekti ne vole, a tu je i mljevena kava za isti učinak.

Limun ili pomiješana limunska kiselina s vodom daje sličan efekt, zbog intenziteta mravi će ta mjesta zaobilaziti.

Kalcijev karbonat ili obična kreda smeta im toliko da će crtu nacrtanu kredom mravi zaobilaziti u širokom luku, a to možete napraviti svuda gdje se okupljaju, pa i oko prozora i vrata.

U borbi protiv neumorne vojske mrava vrijede i sva esencijalna ulja kao i jači začini poput klinčića ili crnog papra.

26. travanj 2024 22:28