StoryEditorOCM
ZabavaŽRTVE SU BROJNE

Mlada učiteljica je pala s pet metara visine dok se pokušavala fotografirati. I poginula! Ovo je šest najatraktivnijih i najopasnijih lokacija za snimanje selfieja na svijetu

Piše Rebeka Pastuović/sd
26. listopada 2022. - 07:30

Dugogodišnju tradiciju slanja razglednica s različitih turističkih destinacija, s pouzdanjem možemo reći, zamijenili su selfieji. Ove fotografije prednjim kamerama, a nekad i selfie štapovima samo jednim klikom potvrđuju naše prisustvo na nekim od najmonumentalnijih destinacija na svijetu. U sekundi, piše Slobodna Dalmacija.

Naravno, što je mjesto naše fotografije interesantnije ili opasnije, dobit ćemo snažniju reakciju od svih onih koji će ju vidjeti. Radi toga neki su ljudi razvili hobi fotografiranja na izrazito opasnim lokacijama, a dio njih je, nažalost, pokušavajući se fotkati i nastradalo.

Evo koja mjesta morate posjetiti ako od vašeg selfieja osim lajkova, tražite i dobru dozu adrenalina. Na kraju krajeva, ‘ako se nisi slikao, nisi ni bio‘. Samo budite pažjivi, nemojte da se vašim najmilijima doma vrati samo otkačena fotografija.

Pedra do Telégrafo, Rio de Janeiro

Ova ‘must visit‘ lokacija u Brazilu za kojom ‘luduje‘ cijeli Instagram izgleda kao opasna stijena s velikom provalijom, ali riječ je o optičkoj varci. Naime, odmah ispod ove stijene nalazi se još jedna, stoga ako padnete, velika je vjerojatnost da se nećete ozlijediti.

Međutim, na početku 2021. godine, 28-godišnja učiteljica poginula je zbog pada s otprilike pet metara dok se pokušavala fotografirati. Do ove ‘litice‘ potrebno je šetati 45 minuta, ali ovakav kadar  Kako bi došli do ove lokacije, potrebna je 45-minutna šetnja stazom od "Barra de Guaratiba" autobusne stanice.

Krist Otkupitelj, Rio de Janeiro

Ovaj kip jedan je od najprepoznatljivijih simbola i najfotografiranijih spomenika u Brazilu. Također je svrstan kao jedno od novih sedam svjetskih čuda, a nalazi se na 700 metara visokoj planini Corcovado u Nacionalnom parku Tijuca. Sam kip visok je 30 metara, postolje još osam metara, a širok je impresivnih 28 metara.

S obzirom na ukupnu visinu ovoga kipa i činjenicu da se nalazi na planini, možete samo zamisliti kakav pogled pruža na Rio de Janeiro, ali i koliko je potencijalno opasan za sve one kojima ravnoteža nije jača strana.

Planina Ural, Rusija

Ural je planina koja dijeli euroaziju na dva dijela, Aziju i Europu. Ova je planina visoka 1.895 metara i duga 2.100 kilometara, a prostire se u smijeru sjever-jug od Sjevernog ledenog mora do Kazahstana.

Ova planina poznata je i po do danas neobjašnjenoj smrti  devetero ruskih planinara na sjevernom Uralu 1959. godine. Ovi impresivni kadrovi s Urala koje vidimo na Instagramu definitivno bude adrenalin u nama.

Horseshoe Bend, Arizona

Ova foto lokacija zbog koje se gine locirana je u nacionalnom rekreacijskom području Glen Canyon, gdje ima status jednog od najprepoznatljivijih i najposjećenijih mjesta. Ovo prekrasno mjesto svoj naziv dobilo je po karakterističnom obliku potkove konja, a zavojito je korito rijeke Colorado, zbog čega se zove još i "istočni rub Velikog kanjona."

Danas ovaj predivan krajolik godišnje privuče i do dva milijuna turista. Međutim, tijekom posljednjih nekoliko godina na ovom je području prijavljeno više smrtnih nesreća. Svaka je uzrokovana posljedicama slučajnog pada s visine od preko 300 metara.

Varso toranj, Varšava 

Varso toranj u Varšavi najviši je toranj u čitavojEuropskoj uniji. Visok je 310 metara, nalazi senu mjestu Vola, na uglu ulica Chłodna i Towarowa. Popularni instagramer iz Rusije, 22-godišnji Vitaly Raskalov bavi se penjanjem po najvišim zgradama svijeta, a popeo se na svaku koja vam može pasti na pamet: od različitih tornjeva u New Yorku, do Kineskog zida pa i ovog veličanstvenog građevinskog objekta.

Zanimljivo je da se ovaj mladić penje na sve izrazito visoke i opasne lokacije bez zaštitne užadi, što je u većem dijelu svijeta ilegalno. Nemojte ovo pokušavati kod kuće.

Machu Picchu

Machu Picchu veličanstveni je sveti grad starih Inka koji se smjestio na najvišem dijelu istočnih Andi, na visini od 2.350 metara nadmorske visine. Ovaj prekrasan grad s razlogom je foto destinacija iz snova, a otkriven je tek 1911. godine. Na žalost, i na ovoj prekrasnoj lokaciji mnogi su izgubili živote zbog pada sa susjedne planine koja nosi isti naziv kao ovaj čarobni grad.

Putovanja na egzotične i opasne lokacije zabavno su i vrijedno životno iskustvo. Fotografija je izvrstan način za zabilježavanje posebnih uspomena. Međutim, spremnost na riskiranje života isključivo radi validacije od drugih korisnika na društvenim mrežama definitivno je dokaz da su lajkovi mladim ljudima postali valute za vlastitu vrijednost. 

27. travanj 2024 20:22