StoryEditorOCM
ZabavaPLESAČICA STUDIJA STEP 'N' JAZZ

MIA KUŽNIN Ples je osjećaj kojeg ništa ne može zamijeniti!

Piše Lorita Vierda
19. rujna 2019. - 17:23
Ima onih ljudi koji su kao da im je metla u ****, a ima onih koji kad god učine kakav pokret, vidi se da ih je priroda počastila talentom. Znamo za Johna Travoltu, a sad znamo i za Miju Kužnin, 16-godišnju plesačicu studia Step 'n' Jazz. Pleše već trinaestu godinu, diše plesni pokret i ritam, a kao i svako dijete, prve korake napravila je kako bi se zabavila i istrošila suvišnu energiju, roditeljsku noćnu moru. Pleše od svoje 3. godine, i kako tad, tako danas - oduševljena je, jedva čeka treninge i kupi nagrade zajedno sa svojim kolegama i kollegicama iz Studija, koji ove godine slavi velikih 20. godina postojanja. Uz puno muke i truda, i s velikom predanošću i ljubavlju za ples, Mia ga se nikako ne namjerava ostaviti, dapače. "Nemam još neke konkretne planove, ali snovi su tu. Kad plešete cijeli svoj život nemate drugog izbora, posebno ako se to voli kao što ga volim ja" - prilično ozbiljno odgovara ova učenica drugog razreda Turističke gimnazije. "Mama i tata su me upisali da bih bolje razumjela ritam, i to je najbolje što su napravili. Otkad znam za sebe plešem, i život ne mogu drugačije ni zamisliti", priča Mia, koju nerijetko gledamo kao prvu plesačicu raznih videouradaka, osobito po društvenim mrežama, no zapravo je iza nje pozamašan broj nagrada, medalja, priznanja i nastupa. Je li joj ikad dođe da prestane, da odustane ili promijeni zabavu?

Od ljubavi se ne odustaje


"Ma nikad! Normalno da bude nekih težih momenata, i ne, nisu nagrade, priznanja niti medalje motiv za ostati u plesu, nego ja to jednostavno toliko volim da nikad nisam promislila-ajme dosta mi je, neću više plesat'. Nagrade su tu kako bi te samo podsjetile na nešto jako važno - cjelogodišnji trud i rad zaista se isplate, vidljiv si i sebi i drugima i sve što radiš i koliko vježbaš zaista se računa. Ali to nije glavni motiv. Ples je osjećaj, meni je to još i uživanje ali i ispušni ventil, način opuštanja". Sudjeluje u svim formacijama, grupnim, po dobnim skupinama, solo, duo i trio, i jako sam sretna što mi moja trenerica Linda Valjalo daje priliku da se iskažem u svemu", priča Mia kojoj su ponovno počele školske obaveze i one su zasad ipak broj jedan. "Mama mi je davno objasnila da su škola i obrazovanje najvažniji, i stvarno joj vjerujem. Jasno mi je da moram dobro učiti, moram sve te obaveze pokrivati onako kako treba, inače će mi i sve ostalo patiti, a nikako ne smijem dozvoliti da moja najveća ljubav-ples pati. A i shvaćam da danas bez obrazovanja stvarno ne možete ništa", ozbiljna je Mia. Da mama ovo ne čita, složila se Mia, rekla bi da je ples najvažniji, ali i ovako je to potpuno jasno. Budućnost itekako planira, zasad sramežljivo, ispred nje je još srednja škola i fakultet, a zasad joj je glavni zadatak motivirati druge na ples. "Toliko sam ja ljubavi u to unijela, da osjećam potrebu pokazati svima koliko je to dobro, lijepo, zdravo, opuštajuće, i Linda mi je pružila priliku da vodim sekciju hip-hopa, što mi je super", priča Mia, čiji Studio izvodi gotovo sve vrste plesa. Step i jazz su glavna okosnica, no tu je i suvremeni ples, hip-hop, sve čega se možete sjetiti a što uključuje pokret i ritam.

Plesom protiv dosade


"Svijetu se mora pokazati da step nikako nije zastarjeli vid umjetnosti, a ja sam u tome jako ozbiljna. U inozemstvu je ples visoko cijenjeni vid umjetnosti, zato su moji planovi svakako vezani uz to. Zemlje gdje se ples najviše cijeni i gdje su mogućnosti najveće su Engleska i Sjedinjene države, jedino još se nisam pozabavila time hoću li upisivati fakultet ili ću se odlučiti za Akademiju. U svakom slučaju, vježbam i treniram kako bih svoj ples dovela do najviše moguće razine". Obitelj je u svemu velika potpora, roditelji su na vrijeme prepoznali što joj je važno, što voli i što joj ide. "Imam najbolje roditelje na svijetu, i mama i tata velika su mi potpora u svemu, nekad mi nije lako sve uskladiti, sve odraditi, a oni su vrlo često sa mnom i na natjecanjima što meni jako puno znači. Imam najbolju obitelj na svijetu",sretna je Mia. Počinje plesna sezona, radi se intenzivno, prije natjecanja treninzi su neprekidni, jači, naporniji, ali motiv je jasan. "Za mene je i za studio velika stvar što smo ove godine proslavili 20 godina postojanja. Mogu reći da je nas članove studio oblikovao kao ljude, sad vidim koliko je to važno. Sad kreću upisi pa mi je zadatak pozvati sve da nam se pridruže. Nije to samo plesanje i učenje koreografija, to je upoznavanje novih prijatelja, stvaranje novog društva, zabava, opuštanje, ples, ma sve što nama mladima treba. Imamo Instagram, Facebook, voljela bih da nam se u novoj sezoni pridruži što više novih članova, da i oni osjete ovo što sam i ja osjetila!"
26. travanj 2024 03:27