StoryEditorOCM
ZabavaZANIMLJIVE ČINJENICE

Leonardo da Vinci za sobom je ostavio tisuće stranica dnevničkih zapisa: ove detalje o životu slavnog umjetnika sigurno niste znali

Piše M.P.
3. siječnja 2022. - 15:52

Leonardo da Vinci za sobom je ostavio više od 6.000 stranica koje bi se mogle smatrati dnevničkim zapisima. Pisao je popise namirnica, crtao skice, ostavio je zapise koji svedoče o njegovim duševnim stanjima...

Zanimljive činjenice o njegovom životu prenosi Slobodna Dalmacija.

1. Bio je izvanbračno dijete

Da Vinci je rođen 1452. godine nadomak regije Vinci, u današnjoj Toskani. Prema većini podataka, njegov otac je bio bilježnik i zemljoposjednik Messer Piero Fruosino di Antonio da Vinci, dok je majka slavnog umjetnika bila seljanka, možda čak i ropkinja u vlasništvu njegova oca. Da Vincijevi roditelji nikad se nisu vjenčali, a Leonardo je do svoje pete godine živio s majkom, a potom počeo živjeti s ocem i njegovom drugom ženom. Prema Leonardovim zapisima, održavao je površan kontakt s majkom, ali je očigledno više bio vezan za oca, čiju je smrt dugo i duboko žalio.

2. Bio je neobrazovan

Kao i većina renesansnih umjetnika, Da Vinci nije išao redovno u školu, već se školovao kod kuće, kroz satove jezika i matematike. U djetinjstvu je puno vremena provodio vani, diveći se prirodi. S interesom je promatrao svojstva vode, kao i price grabljivice. Zapisao je da je njegovo prvo sjećanje zapravo san u kojem ptica grabljivica slijeće na njegovu glavu i u usta mu stavlja rep.

Kasnije, Leonardo odlazi u Firencu, gdje je bio šegrt Andrea del Verocchia, utjecajnog firentinskog slikara. Pretpostavlja se da je Da Vinci tada naslikao "Krštenje Kristovo", ali da je potpisan njegov učitelj.

3. Mnoga njegova djela su nedovršena

Da Vinci je bio izrazito spor slikar i shodno tome mnoga njegova djela ostala su nedovršena, uključujući i slike i izume. Također, i njegove bilješke i zapisi objavljivani su posthumno. 

4. Bio je uhićen

Kada je imao 24 godine, Leonardo je s nekolicinom muškaraca bio uhićen po optužbi za sodomiju. Ipak, optužbe su odbačene zahvaljujući svjedoku koji je istupio, dok je Da Vinci u dnevniku zapisao da smatra da su optužbe neprimjerene za čovjeka koji svoj život drži podalje od očiju javnosti. Ubrzo nakon ovog događaja, slikar je otišao u Milano.

5. Imao je vojničku crtu

U Milanu je okrenuo novi list, a njegov plan bio je da se poveže s Ludovicom Sforzom, vojvodom od Milana. Namjeravao je napraviti brončani kip ratnog konja, kao i nekoliko nekoliko ratnih strojeva. Međutim, projekt je obustavljen kad je Francuska napala Italiju u 15. stoljeću, piše National Geographic

26. travanj 2024 21:35