StoryEditorOCM
ZabavaNE DRŽI JE MJESTO

Kljunata skitnica: Ćelavi ibis više nije u Hrvatskoj, no, nije ni tamo gdje bi trebao biti

Piše Vau Mijau
11. veljače 2023. - 16:35

Ženka ćelavog ibisa Gipsy više nije u našoj zemlji! No, to ne znači da je konačno otišla tamo gdje bi trebala, jer joj je cilj hranilište na sjeveru Italije. Taj smjer kretanja uopće je ne zanima - njoj je dolina Neretve ipak draža.

- Nakon što je prošla kroz sve četiri dalmatinske županije, Gipsy je jučer, možda samo privremeno, napustila Hrvatsku i nalazi se u susjednoj Bosni i Hercegovini. Njeno je novo boravište Park prirode Hutovo blato, močvarno područje u blizini delte rijeke Neretve u kojoj se kod nas najduže i zadržala. - objavili su iz udruge BIOM.

Dodali su kako se zahvaljuju mještanima Opuzena, Komina i Krvavca, naselja u kojima je tijekom prošlog perioda znala prespavati ili samo odmarati.

- Iako se u posljednje vrijeme najčešće zadržavala u okolici Opuzena i Komina, Gipsy je 28. siječnja odletjela na kratak izlet do Dubrovnika te se istog dana vratila na spavanje u Komin - dodali su.

Zadnjih nekoliko godina, otkako ćelavi ibisi dolaze u našu zemlju, svjedoci smo toga da svako malo neki od njih zaluta. Odu južnije i treba im neko prije nego shvate što treba raditi, pa se vrate na ‘pravi put‘, odnosno, krenu prema sjeveru Italije. U Toskani im je hranilište, tako da je to njihov cilj.

Što se događa i zašto se kod nas gube pitali smo stručnjake iz udruge BIOM. Oni su nam pojasnili da se radi o pticama koje su puštene iz zatočeništva te su naučene seliti do Toskane. Ibisi imaju urođen nagon za migracijom, no put trebaju naučiti od starijih ptica.

- Alpske ibise na put vode ljudi koji ih prate u lakim letjelicama sve do zimovališta. Kako su odrasle ptice naučile rutu kojom trebaju ići i uspostavile svoj selidbeni put, danas dio mladih ptica prati njih. Mlade jedinke opremaju se malim GPS odašiljačima pomoću kojih se satelitski prate u slučaju da im se nešto dogodi - pojašnjavaju.

U Hrvatskoj i općenito na Balkanu viđamo upravo ptice iz reintroducirane alpske populacije ćelavih ibisa koje zalutaju na svom putu u Toskanu, odnosno, na jesenskoj migraciji na zimovalište. Uglavnom se radi o mladim, spolno nezrelim jedinkama, ali i o odraslim pticama, koje skrenu s uobičajene rute, a kako imaju nagon za migracijom nastave letjeti južno na istočnoj strani Jadrana.

- Ćelavi ibisi vode se do Italije od 2014. a zadnjih nekoliko godina, kada ih sve više migrira, viđamo ih i u Hrvatskoj, ponekad manja jata, ponekad same jedinke. Skretanje s puta ne predstavlja nužno opasnost. Ako je vrijeme povoljno i ptice nađu povoljna mjesta za odmor i hranjenje prezimit će ovdje i vratiti se na svoja gnjezdilišta. No kako je riječ o dužem putu veća je šansa da naiđu na krivolovce - ističu.

26. travanj 2024 22:47