StoryEditorOCM
ZabavaNEPOPULARAN POTEZ

Kći najbogatije Hrvatice zatvara centar za autističnu djecu jer joj dijete ipak nema autizam

Piše Tanja Vučićević/gloria.hr
31. ožujka 2023. - 19:59

Nakon što je otkriveno da njezino najstarije dijete, kći Lavinia, nije u spektru autizma, Petra zatvara mjesto u Londonu kamo su roditelji djece s posebnim potrebama odlazili po pomoć.

Britanska nasljednica Petra Ecclestone povukla je poslovni potez kojim se zamjerila sunarodnjacima s djecom u spektru autizma. Njena odluka o zatvaranju važnog mjesta za ranjivu skupinu mališana koje je donedavno financirala, terapeutski centar "Petra‘s Place" u Londonu, navela je Britance da je prozovu zbog sebičnosti. Bilo je to mjesto kamo su roditelji mogli dovesti dijete u spektru i nadati se ažurnoj pomoći, međutim, otkako se otkrilo da njezina desetgodišnja kćer Lavinia ipak nije u spektru već samo ima poteškoće pri učenju, mlađa kćer Slavice i Bernarda Ecclestonea povlači se iz dobrotvornog projekta, piše gloria.hr

Kako bi nepopularan potez ljepše izgledao u javnosti, njezin glasnogovornik izjavio je da je Petra pomagala tijekom prijelaza sa stare na novu upravu i da je novi dogovor bio financijski ih podupirati još šest mjeseci, otkriva Daily Mail. Izvršna direktorica, Sarah Kyle, rekla još potkraj prošle godine da se terapeutski centar zatvara jer više nemaju prihoda. Nedavno je podnijela zahtjev da se "Petra‘s Place" ukloni iz poslovnog registra u Londonu.

Bit će to adresa manje na ionako skromnom popisu mjesta kamo roditelji autistične djece slabijeg imovinskog stanja mogu otići s klincima i nadati se besplatnoj pomoći. Ostali su na cjedilu jer je Petra Ecclestone, kako izgleda, izgubila interes dalje im pomagati.

Prije pet godina razmišljala je drugačije. Tada je vjerovala da njezina jedinica i najstarije dijete ima poteškoće u razvoju. Djevojčici je u dobi od 20 mjeseci dijagnosticirano kašnjenje u govoru, a kasnije su se pojavili problemi u učenju.

U razgovoru za Press Association otkrila je kako izgleda odgoj djeteta s poteškoćama u učenju, što ju je navelo da u Londonu otvori spomenuti centar za autističnu djecu. Tada je bila svjesna o kakvom se izazovu tu radi. Odgoj autističnog djeteta tada je opisala kao vrlo "iscrpljujuć". Dodala je da besane noći ne utječu baš dobro na obiteljsku dinamiku, piše Belfast Telegraph.

"Ove stvari mogu stvoriti razdor u obitelji. To je iscrpljujuće iskustvo. Djeca u spektru, odnosno određeni postotak takve djece, ne spava cijelu noć. Imate klince od sedam ili deset godina, ali se noću i dalje stalno bude. To uzima danak u svačijem životu. Postaje upitno koliko se obitelj još može držati zajedno", izjavila je nasljednica koja je s bivšim suprugom, Jamesom Stuntom dobila i danas sedmogodišnje blizance, Andrewa i Jamesa.

Brak s nekadašnjim poduzetnikom raspao se 2017., poslije šest zajedničkih godina. Njihov buran razvod punio je stupce britanskih novina, a tada se doznalo da je njezin rasipni suprug tijekom života s Petrom potrošio ogromnu količinu novca, uključujući 800 tisuća funti na Lamborghinije. Kada mu je punac, Bernie Ecclestone, zavrnuo financijsku pipu, propao je Stuntov brak s Petrom. Kasnije je završio na sudu u Londonu zbog pranja novca i prevare teške preko 266 milijuna funti. Nije poznato u kojoj mjeri sudjeluje u odgoju djece i koliko vremena provodi s Lavinijom.

27. travanj 2024 11:48