StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

IZVAN IGRE U sportskoj drami o treneru ovisnom o alkoholu Ben Affleck prigodno glumi vlastito iskustvo i živi glumu

Piše Gabrijela Bijelić
13. ožujka 2020. - 15:48
Proteklih godina o oskarovcu Benu Afflecku češće se pisalo u kontekstu odvikavanja od alkohola, nego zbog kvalitetnih filmskih postignuća. Problem koji ga muči dvadesetak godina Affleck je s javnošću podijelio nakon brojnih rehabilitacija i posljedičnog razvoda. Sad je s razotkrivanjem otišao korak dalje i u najnovijem ostvarenju zaigrao – ovisnika o piću.

Za svoju filmsku terapiju odabrao je za njega atipičnu sportsku dramu o Jacku Cunninghamu, talentiranom košarkašu koji nakon srednje škole nije ostvario očekivanu karijeru. Kasnije osobne tragedije odvele ga u alkoholizam iz kojeg mu se neočekivano nudi izlaz. Na župnikov nagovor počinje trenirati ekipu s dna ljestvice, momčad demotiviranih mladića iz svoje stare srednje škole.

Film 'Izvan igre' ('The way back') nema bogznakako originalnu premisu. Skupinu gubitnika koji se upornošću, predanošću i duhom zajedništva prometnu u favorite predvodi stručnjak pritisnut osobnim traumama. U tom kalupu nema mjesta improvizaciji, sve je unaprijed određeno i poslagano u ladice.

Šablonizirano djelo poput ovoga vjerojatno bi završilo u zapećcima američke kinematografije da nije Affleckove interpretacije. Vidi se da se u koži alkoholičara glumac osjeća kao kod kuće, nisu mu strana posrnuća i teško izboreni usponi koji neminovno vode u nove provalije.

Kroz ulogu trenera pehista Affleck prigodno glumi vlastito iskustvo i živi glumu. I baš zato njegova uvjerljivost daleko nadmašuje doseg filma koji povrh naslovne role malošto nudi. Košarkaška momčad pod Cunninghamovom paskom je, uz tek jednu iznimku, sazdana od nerazrađenih epizodista u službi glavnog motiva – fizičkog i mentalnog iscjeljenja coacha.

Likovi treneru bliskih žena potisnuti su na marginu, gdje 'tetura' i Doc (Al Madrigal), Cunninghamov prethodnik na klupi dotad obezglavljenih mladaca.

Nakon kriminalističke drame 'Knjigovođa' iz 2016., Affleck ponovno surađuje s redateljem Gavinom O'Connorom. Rezultat će zbog osobnog angažmana glavne zvijezde neki nazvati privatizacijom medija, no ne treba biti toliko strog. Malo melodrame pod koševima ne može škoditi. Pogotovo kad se terapijski učinak s pojedinca emocijom prenese i na publiku.

Kako god, zbog tankog scenarija 'Izvan igre' zaziva na time-out, dok u glumačkoj izvedbi slavi zakucavanje. Glavni junak pogađa tricu sekundu pred kraj susreta i poručuje da se na njega itekako još može računati. Slam dunk!
27. travanj 2024 19:44