StoryEditorOCM
ZabavaJAZZ PJEVAČICA PRED NOVOM JE KINESKOM AVANTUROM

INES TRIČKOVIĆ Pola godine Dubrovnik, pola godine ostatak svijeta - takav mi balans godi

29. studenog 2019. - 08:36
Renomirana dubrovačka jazz pjevačica Ines Tričković, nećakinja Olivera Dragojevića i prva Hrvatica u povijesti na naslovnici magazina "American Way" American Airlinesa, ne može bez Dalekog istoka. Nastupi u Kini za nju su 'uobičajen dan u uredu', a najnoviji u nizu ekskluzivno je najavila za Moskar.

Koji je razlog boravka u Hong Kongu? Kako je došlo do angažmana?

Živjela sam skoro 5 godina u Macau i nastupala najviše tamo i u Hong Kongu, tako da sam zapravo svako malo u tom dijelu svijeta s nastupima i radionicama. Agenti s kojima surađujem me kontaktiraju kao i obično, a kad dobijem ponudu za dobre nastupe i koncerte, odletim i nastupam. Nekad se radi o samo jednom ili dva nastupa, a nekad o više njih kao sada, kada ostajem 2 mjeseca na turneji.

Godina koja je skoro iza nas bila je iznimno uspješna u tvojoj karijeri. Po čemu ćeš je pamtiti?

Najviše po realizaciji projekta na kojem sam radila dugi niz godina sa velikim jazz aranžerom i kontrabasistom Petrosom Klampanisem, vrlo kompleksno i glazbeno a i logistički, “Homage to Erik Satie”, sa simfonijskim orkestrom. Koncert sa DSO u Kneževom Dvoru. Kombinacija klasične glazbe i jazza. Zatim po novoj suradnji sa pijanistom Stefan Karlssonom, koncerti sa kvartetom (Goran Končar violina, Zvjezdan Ružic, klavir te Ljerka Končar Gamulin violončelo). Itd... lijepa godina uistinu.

Kakvi su planovi za božićne i novogodišnje blagdane. Jesi li negdje vanka ili ćemo te ipak moći sresti u Gradu?

Na turneji po Kini do 15.01. 2020.:)

Nastupala si u mnogim svjetskim gradovima. Uvijek neki nastup ostane zapamćen. Je li to za tebe njujorški?

Apsolutno, New York i Carnegie Hall jedan od najvećih...zatim moji godišnji koncerti na Lokrumu...koncert na otvaranju velikog LAMBORGHINI auto salona u Macau, Hong Kong jazz festival... Tu je i pjevanje u Zagrebu po bolnicama za djecu na onkologiji i cijelo more posebnih nastupa kroz ovih 20 godina karijere... ali svaki nastup je divan, važan i poseban tako da su nekad i manji nastupi čarobni i posebni, jednako divni.

Zanimljivo je da si jedno vrijeme pjevala i u grupi Detour?

Da, to je bilo divno iskustvo, pozvali su me nakon odlaska njihove dugogodišnje pjevačice Maje Posavec, pjevala sam s njima otprilike godinu dana snimila i jedan singl s njima “Cvijet”, ali me moja jazz karijera previše okupirala te nisam mogla jedno i drugo održati simultano. Ali divno iskustvo, divni band, glazba i ljudi.

Kad je počela ljubav prema jazzu?

Negdje sa mojih 16 godina kada sam dobila kazetu Ella sings Jobim. Ljubav na prvo slusanje:))

U Kini si pjevala na hrvatskom?

Da, najviše na turneji Runjić in Blue kada sam izvodila istoimeni album, to je bio koncertni program isključivo na hrvatskom jeziku. Nisam uopće očekivala da ce se to publici tamo toliko svidjeti, ali komentari i kritike su bile izvrsne, bas i na račun našeg jezika.

Kako ti izgleda kada nakon tih silnih putovanja i velikih užurbanih gradova dođeš u Grad gdje je sve onako laganini?

Aaaaa, divno, onaj mir, more...tišina, volim ja naš Grad koji uvijek pruža taj neki “chill out”. Taman balans koji mi godi. Pola godine Dubrovnik, pola godine ostatak svijeta.
27. travanj 2024 04:44