StoryEditorOCM
ZabavaNačelnik i pasionirani numizmatičar

Ima cijelu zbirku ‘metala‘ od 25 kuna i zna što govori: Božo Lasić objasnio nam je zašto kolekcionarima jedan ‘kukuruz‘ vrijedi više od hrvatskog Podunavlja i Pelješkog mosta zajedno?

Piše Gabrijela Bijelić
8. siječnja 2023. - 10:43

Tek što smo se nakon 28 godina oprostili od kune, a kovanice naše bivše valute već postižu rekordne vrijednosti kod kolekcionara. Mediji javljaju kako su na cijeni naročito prigodne kune od 25 kuna: na Njuškalu se primjerice ona s motivom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja iz 1997. nudi za 132 eura ili gotovo tisuću kuna.

Kandidatura za EU je najrjeđa

Načelnik Općine Konavle i pasionirani numizmatičar Božo Lasić smatra kako su obljetničarske ‘dvadeset i petice’ precijenjene:

image

Sve hrvatske kovanice na okupu

Božo Lasić/privatni Arhv

- Kovanice od 25 kuna nisu tako rijetke kao što se misli. Ova posljednja s motivom Pelješkog mosta je, recimo, postala rijetkost zbog velikog interesa građana koji su je htjeli imati čim je iskovana u 30 tisuća primjeraka. Ostale su kovane ovisno o drugim za Hrvatsku važnim događajima, pa je tako Podunavlje ‘tiskano’ u 300 tisuća primjeraka.

Možda najrjeđa od 25 kuna je kovanica u povodu kandidature Hrvatske za EU s datumom 18. lipnja 2004. Konačnu vrijednost pojedinog primjerka određuje tržište, no treba proći barem dvije ili tri godine da bi je se moglo preciznije odrediti – tumači nam Lasić koji u privatnoj zbirki ima kompletiran set kovanica vrijednosti 25 kuna. Od 1993. do 2022. u optjecaj je pušteno njih 15 s različitim motivima na poleđini. No, naš sugovornik upozorava i na druga ‘skrivena blaga’:

image

Lasićev popis prigodnih kovanica od 25 kuna

Privatni Arhiv/

- Što je novac rjeđi, to je vredniji, reći će vam svaki numizmatičar. Primjerice, više vrijedi jedna lipa iz 2021. nego sve ove jubilarne od 25 kuna? Zašto? Zato što je prije dvije godine iskovano tek 6 tisuća komada ‘kukuruza’. Iste te 2021. u promet su pošle i ‘vinove loze’, kovanice od dvije lipe, i to u još manjoj seriji od 4 tisuće komada. Za usporedbu, kovanica od 10 lipa iz 2019. kovano je 900 tisuća primjeraka ali ih je malo bilo u optjecaju pa je i njih teško naći – objašnjava konavoski numizmatičar.

 

image

Prigodne kovanice u apoenima od 25 kuna

Božo Lasić/ privatni Arhiv

Prigodničarskih 50 lipa

Otkriva nam i druge kuriozitete poput podatka da je u 2011. i 2013. godini umjesto pojedinačnih apoena lipa Hrvatska narodna banka ‘tiskala’ plastične setove od 1,2 i 5 lipa...

- Kovanice od 5 kuna s medom lakše je naći, a zanimljivo je da su one s motivom petstote obljetnice Senjskog glagolskog misala bile pozlaćene. Izdan je 1995. i zlatnik tim povodom. Kovanice od dvije kune iz 1997. i 2021. teže se pronalaze. Češće nego bi se očekivalo susreću se kovanice od jedne kune koje umjesto slavuja na poleđini imaju Olimpijske igre u Atlanti, te petu, desetu i dvadesetu obljetnicu uvođenja kune. Prigodno izdanje ima i kovanica od 50 lipa uz jedno Europsko nogometno prvenstvo, dok je do pola kune iz 1997.,1999. i 2021. teže doći – obrazlaže Božo Lasić koji smatra kako bi HNB pametno postupio ako bi povučene kovanice dao pakirati u setove i prodavao ih kao suvenire.

image

Načelnik Božo Lasić veliki je ljubitelj rijetkih kovanica

Božo Radić /Cropix

- Numizmatičari i zanesenjaci protokom vremena bit će na dobitku jer će zbog neizbježne nestašice metalnih ‘eksponata’ biti sve teže složiti potpunu zbirku. Tko je uspije kompletirati i staviti u ponudu, sigurno će višestruko profitirati – napominje Božo Lasić čija su uža specijalnost kovani novac, dok papirnate novčanice prepušta drugim kolekcionarima.

01. svibanj 2024 10:55