StoryEditorOCM
ZabavaŽarko Dragojević

Glazbenik, novinar, voditelj, a sad i pisac: Prošao sam na jugoistok, a kamo dalje? Gdje me odnese!

Piše Lorita Vierda
17. siječnja 2024. - 20:29

Uvijek na stotinu strana, frontova je gotovo više od onoga što bi mogao dovršiti, ali jedan projekt ispak je ugledao svjetlo dana. Žarko Dragojević izdao je 200-tinjak stranica ‘kratak‘ roman "Prolaz na jugoistok" u izdanju Art radionice Lazareti i Audiovizualnog centra Dubrovnik.

-Nastao je tamo 2020. godine, u koroni, a u njemu je stotinu sitnica koje sam koristio iz svog života kao neki temelj za ipak priču fikcije koja pak na svakom koraku udara na dobro poznate teme, prepoznavanje ljudi, događaja, dobrih i loših momenata povijesti i sadašnjosti i šeće dobro poznatim ulicama, prostorima i kantunima."

image

Roman Žarka Dragojevića ‘Prolaz na jugoistok‘

Privatni Album/

-Ima tu i politike, i ratova, propasti, promjena i ustajalosti na koje glavni lik nailazi, miješaju se njegov život u djetinjstvu, izbivanje iz Hrvatske, lutanje po Balkanu i povratak doma. Kako sam ja i muzičar, priča nije mogla proći samo s kriminalnom, ratovima, nostalgijom, morala se u sve umiješati muzika pa i ljubav. Neće se nitko prepoznati, no sve ima neki svoj korijen u stvarnosti, a sve to u preko 63 tisuće riječi" - kroz smijeh priča Žarko koji će promociju uz koncert benda Embassy 516 i izložbu ilustratora knjige i stalnog suradnika na ilustracijama albuma i glazbenim spotovima Igora Jurilja, održati u Kazalištu Marina Držića. I tamo je, između svega ostaloga, radio punih 11 godina.

image

Žarko Dragojević

Bozo Radic/Cropix/Cropix

Neće se nitko prepoznati, ali...

-Odavno je došlo vrijeme da se pozdravim i davno sam to i najavio. Bilo mi je super, puno sam naučio i vrijeme je da se posvetim nekim stvarima koje prije nisam stigao dovršiti, put je zato da ga se putuje" - priča Žarko. Onu poznatu ‘nisi stablo, pomakni se‘, on je već odavno uzeo kao svoj moto, pa tako i lista poput stabla, konstantno šireći krug suradnika, broj projekata, na sve moguće strane, a najčvršća čvrsta veza mu je, kaže, ona s bendom s kojim imaju plan nastupati i u 2024. godini.

Njegov je put kojeg, priznaje, ipak tek počinje mada iza njega ima kilometara, sličan putu glavnog lika, sve se događa iz perspektive jednog novinara. A kad se život okrene naglavačke, opet počinje nešto novo, nepoznato, događa se dramaturški momenat, baš kao i u knjizi.

image

Žarko Dragojević

Bozo Radic/Cropix/Cropix

-Puno je lokacija koje mene asociraju na trenutke koje sam tu proveo, i to je iniciralo neko promišljanje i pisanje o tome kako je nešto postalo i prestalo, obnovilo se ili ostalo isto u tridesetak godina, otkad se ja sjećam. Sve su to mjesta gdje sam bio, boravio, živio, igrao, radio... Nisam nikoga ‘šamarao‘ niti išta izmišljao, to sam proživio" - priča Žarko, koji je, kad ga je napisao, roman odlučio malo ostaviti da prespava koju godinu. Tad je stiglo i vrijeme za pozabaviti se Prolazom na jugoistok.

image

Žarko Dragojević

Bozo Radic/Cropix/Cropix

Ništa bez ljudi

-Bilo bi mi žao da mi to negdje tamo kupi prašinu, i malo sam se stavio oko toga, uz urednicu i lektoricu Ivanu Grkeš kojoj su kao i meni oči ispadale dok smo sve dovršili.", priča Žarko hvaleći sve svoje suradnike u glazbi, pisanju, izdavaštvu, fotografiji i videostvaralaštvu, ali i sve one koji mu na dnevnoj bazi čine život zanimljivijim, boljim ali i lakšim. Osobito kad je planiranje nečega u začecima.

image

Dubrovački bend u kojemu Žarko svira i pjeva Embassy 516 izdao je treći studijski album

Vedran Jerinić/

Susret na kojemu će svo troje članova autorskog tima sudjelovati 23. siječnja u Lazaretima nije slučajan, jer već dan nakon predstavljanja romana - 24. siječnja u 20 sati band Embassy 516 u Kazalištu Marina Držića ima koncertnu promociju trećeg studijskog albuma "Trans."! Taman u tihoj sezoni, između božićnih i novogodišnjih slavlja i Feste svetog Vlaha.

-Morilo me sve to, morao sam to dovršiti i poslati u tisak. A sad sam već na sto drugih strana!" - smije se Žarko. Veselimo se promociji!

image

Roman Žarka Dragojevića ‘Prolaz na jugoistok‘

Privatni Album/
07. svibanj 2024 11:52