StoryEditorOCM
ZabavaNOVI PRINOS SERIJALU STAR WARS

FILM TJEDNA Star Wars: Rogue One

23. prosinca 2016. - 16:32

Najnoviji prinos ZF filmskom serijalu Star Wars, 'Rogue One' , sa zarađenih 155 milijuna dolara u prvom vikendu prikazivanja, postigao je jedno od najboljih otvaranja u povijesti kinematografije.
U studiju Disney, otkupitelju prava na prikazivanje svemirske epopeje Georgea Lucasa, već žale što film ne može prerasti u franšizu jer je u startu suočen s hendikepom. Zamišljen je, naime, kao premosnica između prvih, lošijih triju nastavaka svemirske sage i ostatka priče koja se otpliće 'Novom nadom', četvrtom epizodom slavne septologije.

Dežurni skeptici zapitali su se zašto je Disney, osim radi profita, uopće krenuo raditi 200 milijuna dolara težak 'umetak'? Neki su u prijevodu filma 'prvi štetočina' tražili simboliku, ali im je ona izmaknula u (pret)prikazu sukoba fašistoidnog Carstva s rasno prenaglašeno raznolikim snagama Pobunjeničkog saveza.

'Rogue One' među sineastima je navodno dočekan s ovacijama. Priča se da se čak i ocu 'Ratova zvijezda' Lucasu na pretprojekciji svidio više od prošlogodišnjeg sedmog nastavka SW 'Sila se budi'. Po izlasku iz kina zapitate se čemu tolika pompa.

Film velškog redatelja Garetha Edwardsa korektno je djelo odrađeno po svim kanonima Star Wars (fale tek uzlazeća žuta slova na špici) i ništa više od toga. Akcija uveliko nadmašuje karakterizaciju likova. Šaroliku glumačku ekipu predvodi poprilično precijenjena mlada zvijezda Felicity Jones (partnerica Toma Hanksa iz Inferna). Ona igra Jyn Erso, kći konstruktora Zvijezde smrti, imperijalnog oružja za masovno uništenje. Inženjer Galen Erso ( utjelovljuje ga u filmu nedovoljno iskorišteni karakterni glumac Mads Mikkelsen), prinuđen je surađivati sa Carstvom, no uspjeva sabotirati projekt ugradnjom defekta u reaktor Zvijezde smrti koju će u kasnijoj 'Novoj nadi' razoriti Lyke Skywalker. Pobunjenički plan krađe nacrta Ersova oružja okosnica je radnje koju uz Jyn nose i obavještajac Pobunjeničkog saveza Cassian Andor (Diego Luna), čiji su razlozi uključenja u intergalaktičku pobunu ostali nerazjašnjeni, baš kao i motivi za promjenu strane pilota-prebjega iz imperijalne flote Bodhija( Riz Ahmed).

Edwardsov film visokog postotka smrtnosti nosećih likova nakrcan je mnoštvom osebujnih pojava. Tu su slijepi istočnjački borac štovatelj Sile, vođa radikalne pobunjeničke frakcije Saw Gerrera koji je otklizao u karikaturu, te K-2SO, preprogramirani robot Carstva i pomagač Pokreta otpora, loša kopija besmrtnog dvojca C3PO i R2D2. Kvalitetnije su portretirani epizodisti, dužnosnici Carstva, poglavito pokojni glumac Peter Cushing koji je zahvaljujući novoj digitalnoj tehnologiji na platnu zlokobno 'oživio'. Cameo pojave slavnog negativca Dartha Vadera i princeze Lea tek su nagovještaj budućih događaja, pa djeluju pomalo nakalemljeno.

Ako ćemo o usporedbama, prednost je svakako na strani lanjskih Star Wars Epizode 7. Mlada Rey (Daisey Ridley) u tom je hitu mnogo životnija od kolebljive Jyn iz Rogue One koja u finalu filma zajedno s Cassianom pomalo romantično iščezava u sumračnim ruševinama. A i imperijalni je pouzdanik Kylo Ren u Epizodi 7, unatoč brojnim manama, mnogo uvjerljiviji od svog djeda Dartha Vadera kojemu u Rogueu One ne stoji čak ni zastrašujući glas posuđen od Jamesa Earla Jonesa.
 

28. travanj 2024 07:34