StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Pepermint

5. listopada 2018. - 14:57

Roditelji i supružnici koji nakon nekažnjenog stradavanja najbližih kreću u osvetnički pohod nisu rijetkost u filmskom svijetu. U prvom nastavku Johna Wicka 2014. razlog za osvetu Keanuu Reevesu bio je - kućni ljubimac. Ipak, ženski protagonisti u ulozi pravdoljubivih osvetnika rjeđi su od muških pa je Jennifer Garner u filmu 'Pepermint' zgrabila priliku da pokaže kako se očajna majka i supruga obračunava s podzemljem nakon likvidacije kćeri i muža.

O bivšoj životnoj družici glumca Bena Afflecka posljednjih godina pisalo se više u kontekstu bračnih trzavica i razvoda negoli dosega na velikom platnu pa joj je uloga požrtvovne matere dobro došla za povratak u mainstream. Zaigrala je bankovnu službenicu Riley North u borbi protiv korumpiranog pravosuđa i okrutnog meksičkog kartela čiji su joj pripadnici upropastili život.

Garner se mora priznati značajan angažman, i na glumačkom i na fizičkom planu. Svojoj je junakinji udahnula pristojnu dozu negativnih emocija. Vatrenim oružjem barata kao da je s njim srasla, nevjerojatno se brzo regenerira nakon teških ozljeda i još stiže poput anđela čuvara bdjeti nad siromašnom četvrti Los Angelesa.

Dok je gledate kako u naletu iz blizine puca u glave vojnika zloglasnog Diega Garcije (Juan Pablo Raba iz 'Narcosa') i bez ičije pomoći razara stožer drug lorda, upitate se je li pred vama nova superjunakinja Marvela ili DC Comicsa? Jest da se Garner u prošlom desetljeću na tom planu iskazala filmom 'Elektra', a još ranije kao akcijska heroina u TV serijalu 'Alias', no Riley je trebala biti daleko prizemljeniji lik.

Francuski redatelj Pierre Morel tumači nam kako je žena vještine stekla u pet godina izbivanja, no je li baš toliko uvježbana da sama samcata povješa trojicu sicarija glavom nadolje s dvadesetak metara visokog ringišpila?

Osim nadnaravnih moći glavne junakinje, 'Pepermint' nam pakira i obilje klišeja koji bolje pristaju televizijskom filmu nego holivudskoj A produkciji potpomognutoj kineskim kapitalom. Tu su potplaćeni policajac, kukavički vođa kartela i djeca na koje je emotivno ranjena Riley posebno osjetljiva...

A tu je i pepermint, najdraži sladoledni okus njezine ubijene kćerkice, bezrazložno uguran u naslov filma. Na filmskom plakatu glavna junakinja prikazana je s krilima od metaka. Šteta što iza njih ne stoji malo jača paprena metvica.
 

23. svibanj 2024 16:14