StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Kapetan fantastični

FILM TJEDNA Kapetan fantastični

20. ožujka 2017. - 10:09

Naslov filma upućuje na početak franšize o superjunacima. Na sreću, nije riječ o novom akcijskom serijalu, već o osebujnom niskobudžetnom indie filmu koji govori o alternativnim načinima podizanja obitelji. Glavni akter je freški udovac Ben Cash (Viggo Mortensen), otac koji svoje šestero potomaka odgaja u divljini. S njima vježba u prirodi, uči ih lovu, tehnikama preživljavanja i organskom uzgoju namirnica, na zapostavljajući pritom bonton i kvalitetnu edukaciju.

Iako nemaju internet niti formalnu naobrazbu, djeca čitaju Braću Karamazove i Lolitu, uče o teorijskoj fizici, slušaju Bacha i općenito su vedra duha. Najstariji sin Bo, mladić kojemu upisnicu nude sva prestižna sveučilišta, izjašnjava se kao trockist. Najmlađa kći Zaja zna napamet odredbe američke Povelje o pravima, a i preostali sinovi i kćeri na očev poticaj umjesto video-igrica razvijaju kritičko mišljenje koje je među mladima danas vrsta pred izumiranjem. U kući Cash se, očevu prezimenu usprkos, novac prezire, a visoko je na cijeni misao progresivnog filozofa Noama Chomskog čiji rođendan Cashovi slave umjesto Božića.

No, takva pastorala neumitno se mora sudariti s normama srednjestrujaške kapitalističke Amerike kojoj pripada obitelj Benove pokojne žene. Leslie Cash napustila je sigurnost doma kako bi se sa suprugom u vašingtonskoj šumi približila Platonovu idealu slobodnog društva. U međuvremenu je prešla na budizam, mentalno oboljela i počinila samoubojstvo. Zbog Lesliena pogreba Ben i djeca autobusom pod imenom Steve(!) kreću na dug put koji završava loše po 'pater familiasa'. Benov punac zeta optužuje za kćerkinu propast i sudskim putem želi preuzeti brigu o unucima jer vjeruje da žive u nezdravom okruženju.

Dokle sežu očinske ovlasti, a dokle licemjerje bijele Amerike u osvit trumpizma, vješto propituje redatelj Matt Ross. Po vokaciji glumac, Ross se ne libi protresti tabue zapadne civilizacije, začeprkati duboko ispod slojeva neoliberalne pomame za komodom i materijalnim vrijednostima suprotstaviti duhovno bogatstvo kojim 'odmetnici' iz roda Cash prkose većini.
Rossov mali dragulj nezavisnog filma premijeru je doživio lani na Sundance filmskom festivalu, istodobno kad i 'Manchester pokraj mora' koji je Caseyu Afflecku ove godine donio Oskara za najboljeg glumca.

Prava je šteta što je Viggo Mortensen u ulozi nominiranog u istoj kategoriji samo statirao na 89. dodjeli Akademijinih kipića. Glumac je svojom izvedbom zaslužio barem ravnopravan tretman među kandidiranima. Dansko-američki glumac kojega je proslavila rola u Gospodaru prstenova u 'Kapetanu Fantastičnom' impresivan je dok tumači naizgled tiranskog oca za kojeg se ispostavi da nije nikakav zlostavljač, već brižan roditelj pun ljubavi prema djeci. Ma kako ona nekonvencionalna izgledala u trenutku kad majčino truplo spaljuju na lomači uz zvukove Lesliene omiljene pjesme Guns N' Roses i pepeo potom ispiru u zahodskoj školjki.




 

27. travanj 2024 09:24