StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Baywatch

FILM TJEDNA Baywatch

9. lipnja 2017. - 17:22

Baywatch iliti Spasilačka služba, kultna televizijska serija iz 1990-tih, uz početak nove sezone kupanja, doplutala je na velika platna. Akcijska komedija koja u kolektivno sjećanje vraća prizore nepreglednih pjeskovitih plaža i oskudno odjevenih lifeguards, cilja na gledatelje svih uzrasta, nostalgičare i nove ovisnike podjednako.

Obožavatelje koji kao šefa spasilaca Mitcha Buchannona pamte korpulentnog Davida Hasselhoffa, vjerojatno će iznenaditi još izrazitiji snagator Dwayne Johnson - The Rock u istoj ulozi. Nakon nastupa u 'Brzim i žestokim', bivšem hrvaču popularnost rapidno raste, a on se sa slavom dobro nosi. Manjak glumačkog iskustva nadomješta frajerskom pojavom i britkim replikama dominira ekranom. Protuteža filmskom poručniku Mitchu novi je Matt Brody, propali američki olimpijac i umišljena plivačka veličina koji se pridružuje spasilačkom timu.

Brodya igra Zac Efron, glumac proslavljen rolom partijanera u duologiji 'Susjedi iz pakla'. Čini se da se Efron ipak bolje snalazi na čvrstom tlu, jer njegov lik unatoč sitnim iskricama humora nije izronio iz sjene glavne zvijezde. A u toj hladovini nipošto nije usamljen. Kroz film progega ili propliva cijela bulumenta plošnih likova ( s naglaskom na psihološkim, nikako tjelesnim atributima). Posebno je to izraženo u ženskoj spasilačkoj ekipi koja zajedno s dekolteima ne vrijedi koliko jedna izolirana pojava originalne C.J. Pamele Anderson u sakou. Indijska glumica Priyanka Chopra u ulozi zlikovice koja s lokalnim moćnicima mulja oko koncesije na plažu (zvuči poznato?) ostaje na razini karikature, a tako i završava – raznesena tzv. rimskom vatrometnom svijećom.

Uz počasnu pojavu veterana Hasselhoffa, od muškog svijeta u filmu donekle odskače i luckasti Ronnie (Jon Bass). Taj novak među spasiocima muku muči sa svojim i tuđim nestašnim genitalijama, bilo da je na pijesku ili u mrtvačnici. Vulgarnosti kao da su izvučene iz zlatnih godina 'Američke pite' ili serijala 'Glup, gluplji', ali s jednom bitnom razlikom. Ciljane seksualne provokacije u doba prije ekspanzije interneta možda bi nekog i sablaznile, a danas su već postale mainstream.

Ipak, plan studija Paramount Pictures za filmsku reanimaciju dvadesetak godina starog TV serijala, razumljiv je. U aktualnoj poplavi fantastičnih superheroja, dobro dođe predah uz junake koji s plastičnom plutačom u ruci prkose supermoćima. Uostalom, stiglo nam je ljeto, publika neće tražiti zahtjevne sadržaje, pa joj se može podvaliti i pokoja stara fora u novom pakiranju.

28. travanj 2024 17:17