StoryEditorOCM
Zabavabožićni maraton

Film svi vjerojatno znate na pamet, ali evo deset stvari koje niste znali o ‘Sam u kući‘

Piše Dv
16. prosinca 2023. - 18:35

Od tada do danas nijedan božićni filmski maraton ne prođe bez gledanja ovog filma koji je Macaulay Culkin pretvorio u jednog od najomiljenijih dječjih likova svih vremena, piše buka.com.

Iako ovaj film svi već znamo više-manje napamet, evo 10 stvari koje vjerojatno niste znali!

1. Uloga Kevina napisana je posebno za Macaulaya Culkina

No, redatelja to nije spriječilo da organizira audiciju na kojoj se za ulogu Kevina pojavilo više od 100 tinejdžera, no čini se da našeg Kevina nitko nije mogao nadmašiti.

2. Macaulay nije bio jedini Culkin koji je glumio u filmu

Ovo vjerojatno niste znali, ali Culkinov mlađi brat Kieran u filmu je glumio Kevinovog bratića.

3. Film drži Guinnessov svjetski rekord

Nakon što je film objavljen, u prvom je vikendu zaradio vrtoglavih 17.081.997 dolara. Film se na prvom mjestu zadržao punih 12 tjedana, a u top 10 ostao je sve do sljedeće godine. Proglašen je najpoznatijim filmom 1990. i zaslužio je Guinnessov svjetski rekord za najbrže rastuću akcijsku komediju na svijetu.

4. ‘Sam u kući‘ postao je tradicija u Hrvatskoj

Reprize filma ‘Sam u kući‘ postale su dio tradicije u Hrvatskoj, gdje se film prikazuje svake godine od 1998. godine.

5. Kuća je postala turistička atrakcija

Smještena na 671 Lincoln Avenue u Winnetki, Illinois, ova je kuća postala turistička atrakcija. Prethodni vlasnici, John i Sinthia, koji su dopustili snimanje na svom imanju, kuću su 2012. godine prodali za čak 1,585 milijuna dolara.

6. Cijeli film je snimljen u Chicagu

Iako se glavna radnja temelji na Kevinovoj obitelji koja je u Parizu dok je on sam kod kuće u Illinoisu, cijela je produkcija snimljena u Chicagu. Scene koje su se navodno odvijale u zračnoj luci Pariz-Orly zapravo su snimljene u zračnoj luci O‘Hare.

7. U stvarnom životu, Harry i Marv ne bi preživjeli sve Kevinove zamke

Pucnjevi u čelo i prepone, vruća pegla i limenka boje koja pada na glavu i mnoge druge zamke Kevinovih “Mokrih bandita” vrlo vjerojatno ne bi preživjele u stvarnosti. Svi smo to već znali, ali 2012. godine dokazao je dr. Ryan St. Clair, što je prema novinama The Week vjerojatan ishod njihovih ozljeda.

8. Tarantula na Marvovom licu bila je prava

U jednoj sceni filma Kevin stavlja svog ljubimca tarantulu na lice lopova. Iako smo svi pretpostavljali da je pauk samo rekvizit, on je zapravo bio stvaran. Naime, glumac je dopustio pauku na svom licu, no snimatelji su imali samo jedan pokušaj. Što nije bilo stvarno? Njegov glasni vrisak. Naime, kako se pauk ne bi uplašio, glumac je morao odglumiti vrisak koji je kasnije snimljen i dodan u montaži.

9. Film ‘Anđeli prljave duše‘ nije stvaran

Najpoznatija rečenica ‘Sretan Božić prljava životinjo. I sretna nova godina‘ iz gangsterskog filma koji je Kevin poslužio kao inspiracija izmišljen je kao i cijeli film, pa se nemojte ni truditi tražiti ga na internetu.

10. Marv je trebao dobiti vlastiti film

Priča bi uglavnom bila ista, nakon što bi odustao od zločinačkog života, Marv bi bio u bijegu od policije.

27. travanj 2024 14:07