StoryEditorOCM
Zabava95. DODJELA

Film ‘Sve u isto vrijeme‘ pomeo Oscare, slavili Yeoh i Fraser, a ‘Duhovi otoka‘ ispali gubitnik večeri

Piše Marko Njegić/sd
13. ožujka 2023. - 04:45
Daniel Scheinert i Daniel Kwan, redatelji i scenaristi pobjedničkog filma ‘Sve u isto vrijeme‘Patrick T. Fallon/Afp

Potvrda nominacija za sporednu mušku i žensku ulogu Ke Huy Quana i Jamie Lee Curtis naslutila je da bi 95. dodjela Oscara mogla proteći u znaku favoriziranog filma "Sve u isto vrijeme" koji je ušao u večer kao glavni favorit s visokih 11 nominacija, piše Slobodna Dalmacija.

To se i dogodilo. "Everything Everywhere All At Once" je osvojio ukupno sedam Oscara, uključujući i kipiće za najbolji film, glavnu žensku ulogu Michelle Yeoh, režiju i scenarij dvojca Daniel Kwan i Daniel Scheinert te montažu.

image

Jamie Lee Curtis

Frederic J. Brown/Afp

U jednom trenutku se činilo da bi njemačka produkcija s logom Netflixa "Na zapadu ništa novo", nominirana za devet Oscara, mogla biti "au pair" nakon što je osvojila kipiće za najbolji međunarodni film, kameru, scenografiju i glazbu, no njegova potencijalna dominacija je prekinuta kad je nagradu za adaptirani scenarij dobio "Women Talking".

image

Brendan Fraser je osvojio oscar aza ulogu u filmu ‘Kit‘

Patrick T. Fallon/Afp

Devet nominacija su imali i "Duhovi otoka", ali nisu potvrdili nijednu i predvode najveće gubitnike večeri među kojima se, također s nula kipića, nalaze i "Fabelmanovi", "Tar" i "Elvis". Kerry Condon i Colin Farrell nisu uspjeli osvojiti Oscara pored Curtis i Brendana Frasera ("Kit") koji je pobijedio i Austina Butlera ("Elvis") priredivši mini-iznenađenje večeri.

image

Michelle Yeoh, ‘Sve u isto vrijeme‘

Patrick T. Fallon/Afp

"Kit" je dobio i Oscara za šminku i frizuru. Najbolji animirani film je, očekivano, "Pinokio Guillerma Del Tora", a popularni blockbusteri "Avatar 2", "Top Gun 2" i "Black Panther 2" osvojili su Oscare za vizualne efekte, montažu i kostimografiju.

27. travanj 2024 16:25