StoryEditorOCM
ZabavaKatarina Kavain

Dizajnerica koja uređuje luksuzne stanove u Dubrovniku: ‘Moji interijeri nose dašak luksuza i spoj klasike s modernim‘

Piše Anđelka Kelava
31. kolovoza 2023. - 20:15

Mlada dizajnerica interijera Katarina Kavain na dubrovačkom je području izuzetno zaposlena. Njezin potpis nose interijeri više raskošnih apartmana, a vlasnica KK Design studija s nama je podijelila razmišljanja o poslu, o Dubrovniku i trendovima u uređivanju luksuznih stanova...

Osmislili ste nekoliko luksuznih stanova za najam na dubrovačkom području. O kakvim se stanovima radi i čime ste se vodili prilikom njihovog uređenja?

Radi se o tri luksuzna stana od kojih se svaka jedinica zasebno daje u turistički najam. Sva tri stana dijele dvorište sa bazenom i vanjskom kuhinjom dok stan u nadgrađu na samom vrhu na terasi ima veliki jacuzzi od 8 metara. Stanovi se sastoje od dnevnog prostora, kuhinje, terase te spavaćih soba od kojih svaka ima svoju vlastitu kupaonicu.

Stil uređenja prilagodili smo lokaciji te smo, kako i priliči jednom srednjovjekovnom gradu, napravili bezvremenski interijer s daškom luksuza i klasike u kombinaciji s modernim detaljima.

image

 

 

Klaudio Pozniak

Koliko se Dubrovnik razlikuje od ostalih gradova u Hrvatskoj, primjerice Splita, kad je u pitanju uređenje stanova? Ima li naš grad neke specifičnosti?

Dubrovnik je predivan grad koji sam po sebi izgleda kao jedan veliki muzej, upravo je to bila i inspiracija prilikom uređenja. Svaki grad u svojoj staroj gradskoj jezgri teži bezvremenskoj klasici, ali u zadnje vrijeme mnogi prate moderne trendove pa je ovaj projekt za mene bio jedno veliko osvježenje. Nakon dugo vremena u jednoj je modernoj novogradnji klasično uređen interijer.

Kakvi su trendovi u uređenju apartmana u Hrvatskoj, razlikujemo li se tu od sličnih destinacija?

Kao gost u Dubrovniku sam boravila u hotelima i apartmanima novijeg tipa i modernijeg uređenja interijera, ali bez obzira na to boraviti u starom gradu poseban je doživljaj. Pogled kroz prozor, bilo na sam Dubrovnik ili na neku od ulica u zidinama, daje poseban ugođaj koji svaki interijer stavi u sjenu.

Stambeni prostori u staroj gradskoj jezgri imaju posebnu draž koju moderna arhitektura ne može pružiti. Osjeti se miris povijesti u zraku, to ne možete izgraditi u današnje vrijeme.

Čak mi je veći gušt boraviti u starijim stanovima koji nisu prošli kroz suvremenu adaptaciju, upravo zbog toga su stare gradske jezgre posebne.

image

 

 

Klaudio Pozniak

Nedavno su na društvenim mrežama objavljene fotografije najgore opremljenih apartmana u Hrvatskoj. Doista se svašta iznajmljuje. Jesu li naši iznajmljivači konačno shvatili koliko je važno ulagati u uređenje apartmana?

Pa ako i nisu, shvatit će uskoro. Činjenica da su mnogi apartmani takvog tipa prazni u srcu sezone govori sama za sebe. Gosti sve više odlaze u hotele jer su cijene apartmana toliko visoke da je postalo ekonomičnije boraviti u hotelu, a i ugodnije, posebno u manjim boutique hotelima gdje se vlasnici stvarno trude da vam osiguraju smještaj i uslugu na razini.

Iako iz vlastitog iskustva kroz posao mogu reći da sam zadnjih godina radila dosta turističkih smještaja na kojima se nije štedjelo i da su iznajmljivači sve više svjesni da svoju cijenu noćenja nekako trebaju opravdati. Sve više iznajmljivača angažira dizajnere prilikom uređenja objekata za najam te se trude izdvojiti, kako po sadržaju tako i po stilu uređenja. Ne pričam samo o luksuznim vilama nego i o manjim smještajnim jedinicama.

Možete li nam predstaviti svoj profesionalni put? Što vas je usmjerilo prema unutarnjem dizajnu?

Ne znam kako u kratkim crtama opisati put od deset godina karijere iza mene. Mogu samo reći da je ljubav prema ovom poslu zaslužna za sve moje uspjehe.

Pri upisu u privatnu dizajnersku školu osjetila sam ljubav prema projektiranju i znala sam da je to nešto čime se želim i trebam baviti. Po završetku škole radila sam u proizvodnji namještaja po mjeri te se time dodatno približila interijerima i samom dizajnu. Nakon nekoliko godina samostalnog rada vratila sam se u školu ali ovaj put kao gost predavač. Tu sam shvatila da osim što volim raditi ovaj posao, volim i prenositi znanje te biti podrška budućim dizajnerima interijera. S toga sam za vrijeme korone osmislila online tečaj za 3D vizualizaciju interijera. Nadam se da je to tek prvi korak u dijeljenju moga znanja i iskustva te da ću u budućnosti uz posao dizajnera osmisliti još mnogo sadržaja za edukaciju.

Može li se kod nas kvalitetno obrazovati za dizajn interijera?

Ovaj posao je predivan ali u obrazovnom ustavu još uvijek nije dovoljno usmjeren, jako je malo kvalitetnih škola za dizajnera interijera u Hrvatskoj zato ozbiljno razmišljam o tome da jednoga dana otvorim neki konkretniji edukacijski centar za ovo zanimanje.

Sada mi nažalost posao dizajnera ne ostavlja dovoljno slobodnog vremena za edukaciju, ali sve dođe kada treba i u svoje vrijeme tako vjerujem i da će se moja ideja realizirati onda kada bude i ako bude vrijeme za nju.

Do tada ću i dalje nastojati održavati balans između privatnog i poslovnog života, što je ponekad veliki izazov kada vas posao koji radite hrani iznutra, nekada jednostavno ne možete prestati raditi.

Klijenti daju odriješene ruke

Koliko slobodu imate kod unutarnjeg dekoriranja luksuznih stanova? Je li ponekad teško ispuniti sve želje vlasnika?

Vlasnici luksuznih stanova većinom su poslovni ljudi koji nemaju baš vremena sudjelovati u uređenju, s toga i angažiraju nekoga tko će voditi sam proces od početka do kraja. Naravno da se prije samog ulaska u posao konzultiramo oko njihovih ideja i željenog stila uređenja, ali nakon toga većinom mi svi daju odriješene ruke. Želje vlasnika veći je izazov ispuniti kad su u pitanju objekti za život ili poslovni prostori, kod jedinica za najam puno je veća sloboda i puno manje zahtjeva klijenata.

image

 

 

KK Design studio
image

 

 

Klaudio Pozniak/
image

 

 

Klaudio Pozniak/
image

 

 

Klaudio Pozniak/
image

 

 

Klaudio Pozniak/
image

 

 

Klaudio Pozniak/
image

 

 

Klaudio Pozniak/
image

 

 

Klaudio Pozniak/
image

 

 

Klaudio Pozniak/
image

 

 

Klaudio Pozniak/
image

 

 

Klaudio Pozniak/
image

 

 

Klaudio Pozniak/
image

 

 

Klaudio Pozniak
image

 

 

Klaudio Pozniak
image

 

 

Klaudio Pozniak
image

 

 

Klaudio Pozniak
image

 

 

Klaudio Pozniak
image

 

 

Klaudio Pozniak
image

 

 

Klaudio Pozniak
image

 

 

Klaudio Pozniak
image

 

 

Klaudio Pozniak
image

 

 

Klaudio Pozniak
26. travanj 2024 20:29