StoryEditorOCM
ZabavaMože se

Deset zlatnih pravila za zajednički život tijekom razvoda koja smanjuju napetost i za vas i za djecu

Piše dv
28. lipnja 2023. - 19:22

Mnogi su parovi tijekom razvoda prisiljeni živjeti zajedno. Neki brakovi prestanu jer supružnici više ne mogu živjeti zajedno. To se može dogoditi iz raznih razloga: izblijedjeli osjećaji, nedostatak međusobnog razumijevanja ili poštovanja, promijenjeni pogledi i planovi za život,... Ali što ako tijekom procesa razvoda odluče ili moraju nastaviti živjeti zajedno?

Ima li šanse da ostanu zdravi? Odgovor je jednostavan – uvijek postoji šansa ako se pridržavate ovih 10 pravila, piše zadovoljna.rs.

Objasnite sve svojoj djeci

Varate se ako mislite da djeca žive u svom malom svijetu duga i jednoroga i ne vide ništa oko sebe. Već u ranoj dobi mogu primijetiti promjene u ponašanju roditelja.

Prije nego što vas čuju kako pričate o razvodu (ili još gore, vičete jedno na drugo) i izvuku vlastite zaključke, bolje je dati im objašnjenje primjereno njihovoj dobi.

Recite svom djetetu o razvodu na način koji ono može razumjeti i objasnite koliko će taj proces trajati. Pokušajte napraviti detaljan plan kako će se njihov život posložiti u ovom razdoblju. To će dati osjećaj samopouzdanja i stabilnosti, koji su ključni za dijete čiji roditelji prolaze kroz razvod.

Napravite dobar raspored

Supružnici s djecom trebaju odlučiti na koji način žele podijeliti odgovornosti odgoja i brige za svoju djecu. U idealnom slučaju, trebali biste napraviti raspored tko će pokupiti i odvesti vašu djecu u školu i iz škole, tko će im pomoći oko zadaće, izvannastavnih aktivnosti itd.

Također možete odrediti kada će svatko od vas moći provoditi vrijeme sa svojom djecom. Ovaj raspored može poslužiti kao osnova za daljnji plan posjeta.

Organizirajte se

Ako budući bivši supružnici tijekom razvoda planiraju živjeti u istoj kući, trebali bi riješiti svakodnevne probleme. Zajednička rutina može biti jedna od najvažnijih stvari za miran život supružnika i njihove djece u takvoj situaciji.

Za početak organizirajte svoj prostor i odlučite gdje će biti pohranjene stvari svake osobe. Možete čak razgovarati o tome kada će tko od vas koristiti perilicu rublja, čistiti, ići u kupovinu itd.

Često takve trivijalne stvari izazivaju najveće svađe. Razgovor o svim ovim pitanjima znatno će vam olakšati život tijekom razvoda.

Poštujte osobni prostor

Kada podijelite prostorije u svojoj kući i tamo premjestite svoje osobne stvari, možete stvoriti vlastite zasebne prostore. Možda je teško prihvatiti da neki dijelovi kuće više nisu "vaši", ali bitno je da se držite utvrđenih granica i poštujete ih. To će stvoriti osjećaj stabilnosti i može pomoći da se manje viđate.

Morate prihvatiti ovaj novi način života i shvatiti da ste, iako živite zajedno dok se razvodite, odvojene osobe. Ova osoba više nije vaš partner, već susjed. Trebali biste naučiti poštivati ​​jedni druge.

Dogovor o financijama

Pitanje financija vrlo je osjetljivo. No, ne treba ga zaobići jer svađe oko novca znaju biti česte.

Prvo, morate shvatiti kako je bilo prije nego što ste se odlučili razvesti. Ponekad jedan od supružnika zarađuje više ili je jedini, dok drugi sve svoje vrijeme i energiju posvećuje obitelji i odgoju djece. U tom slučaju, supružnik koji zarađuje može odlučiti preuzeti financijske odgovornosti dok drugi supružnik ne nađe posao.

To je samo jedan od mogućih scenarija. Stoga bi dvoje supružnika trebalo otvoreno razgovarati o svojim financijskim mogućnostima i napraviti realan budžet koji će zadovoljiti obje strane.

Nemojte dovoditi novog partnera u dom

Čak i ako se oboje osjećate spremni izlaziti s drugim ljudima, ne biste trebali dovoditi svoje "nove prijatelje" u zajednički dom dok čekate da se razvod okonča. U nekim se zemljama takav odnos može smatrati preljubom.

Budući da je bračna nevjera jedan od razloga za razvod braka, sudac to može uzeti u obzir pri odlučivanju o skrbništvu nad djetetom. U nekim situacijama afere prije razvoda mogu uništiti odnos između supružnika, čineći njihov zajednički život još stresnijim.

Osim toga, dovođenje kući nekoga s kim izlazite može uzrokovati psihičku traumu vašoj djeci.

Izbjegavajte seks s (bivšim) suprugom

Zajedničko spavanje tijekom razvoda rijetko je dobra ideja. Iako se čini da vam intimnost može pomoći da se riješite usamljenosti, velika je vjerojatnost da bi mogla situaciju učiniti još čudnijom i izazvati nepotrebne komplikacije.

Štoviše, ako jedan od supružnika još uvijek ima osjećaje prema drugome, seks može dati lažnu nadu.

Prestanite zajedno slaviti praznike

Božić, Dan zahvalnosti i obljetnice više ne bi trebali biti praznici koje slavite zajedno. Naravno, ako imate djecu, neki praznici, uključujući i njihove rođendane, bit će djelomično podijeljeni. Podijelite praznike i napravite funkcionalan i pošten raspored.

Procijenite situaciju

Nakon što ste razgovarali o svim aspektima zajedničkog života tijekom razvoda, odredite vremenski okvir za procjenu kako svi sporazumi koje ste postigli funkcioniraju u praksi. Možda ćete nakon prvog razdoblja zajedničkog života uvidjeti potrebu za nekim promjenama. Razgovarajte o njima sa svojim supružnikom.

Sjajno je ako možete pronaći način koji odgovara svakoj strani. Međutim, ako vidite da to čini više štete nego koristi, ne biste trebali patiti sebe ili svog supružnika. Prvo, to će dovesti do nepotrebnog stresa tijekom procesa razvoda. Drugo, možete potpuno pokvariti odnos između vas dvoje.

Vodite računa o sebi

Život u istoj kući tijekom razvoda može izazvati i emocionalnu i fizičku nelagodu. Zato je jako važno dobro se brinuti o sebi.

Pokušajte naći vremena za bavljenje sportom, po mogućnosti izvan kuće. To će vam pomoći da ostanete u formi i provodite manje vremena u istom prostoru s bivšim. Posjetite prijatelje, pogledajte film, pročitajte knjigu ili radite što god želite kako biste sebi odvratili pažnju od situacije, piše zadovoljna.rs.

03. svibanj 2024 10:49