StoryEditorOCM
ZabavaODLIČNI PRIJATELJI

Belan donio Banu kući Porina za životno djelo, sjetio se komedije iz 1984.: Pojavio se tri puta mršaviji nego danas...

Piše milena budimir/sd
11. travnja 2023. - 15:55

Svatko ko je osamdesetih odrastao na splitskom asfaltu - vidjevši fotografiju Belana i Bana s Porinom u sredini - sigurno se naježio. Emocije su zafrkana stvar...

image

Splitska dica: Dino Dvornik, Marijan Ban i Neno Belan

Jadran Babić

A upravo tu fotografiju je svijetu i narodu pokazao Neno Belan, objavom na društvenim mrežama, obavijestivši sve ljubitelje dobre glazbe kako je Porin za životno djelo došao u najbolje moguće ruke. Banove, piše Slobodna Dalmacija.

- Moj prijatelj i kolega, legendarni Marijan Ban, dobio je Porina za životno djelo, a meni je pripala osobita čast da mu ga uručim u njegovom domu u Splitu, što sam s guštom i napravio - napisao je Belan zahvalivši se još jednom Marijanu na njegovim divnim pjesmama.

Zbog svojih osobnih razloga Ban se već duže vrijeme ne pojavljuje u javnosti, tako da nije želio ni doći na dodjelu nagrade. Kada su ga iz organizacije Porina upitali koga bi želio da mu dodijeli nagradu, Marijan je ko iz topa kazao: Belan!

- Naravno da mi je veoma drago zbog toga, jer osim činjenice da mi je on svakako jedan od najdražih hrvatskih autora i izvođača, obožavam njegove pjesme, mi smo i privatno jako dobri prijatelji. Naše karijere su se konstantno ispreplitale, bili smo gosti jedni drugima bezbroj puta na pozornici, doslovno od prvog mog profesionalnog nastupa u Splitu - kazao nam je Belan i prisjetio se prvog susreta sa svojim prijateljem.

image

Marijan Ban i Diktatori

Nikola Vilić/Cropix

- Bila je 1984. godina, moj prvi koncert s Đavolima, a Ban kao predgrupa! Pojavio se onako mršav, tri puta mršaviji nego danas, s gitarom - smije se Neno.

image

Neno Belan

Vedran Levi/

Od tada do danas gotovo 90 posto "back vokala" je upravo on otpjevao na svim pjesmama koje je "Daleka obala" uopće objavila. Bio im je i glazbeni producent trećeg albuma "Mrlje", kao i gost vokal otpjevao je i par pjesama na albumima "Kurve" i "Na kraju sna"...

- Marijan je fenomenalno odreagirao na nagradu! Bio je vrlo srdačan i zadovoljan. I razgovorljiv. Svašta nam je ispričao, a njega je uvijek izuzetno zanimljivo slušat kad priča - dodao je Neno i kako je u svoga prijatelja popio odličnu kavu! Kako je i red.

29. travanj 2024 18:18