StoryEditorOCM
ZabavaZA DOMAĆE I FURESTE|

ANTE KOVAČIĆ I DAMIR HODŽIĆ Radoznalost je možda ubila mačku, a Curious Card odvest će vas na ludu avanturu u vlastitom gradu!

Piše Piše: Lorita Vierda
13. svibnja 2021. - 10:21

Oni su samo dva dečka koji imaju hrpu ideja i dosta slobodnog vremena. I prilično im je bilo na vrh glave priče o turizmu i toga što turisti žele i što dobijaju, kad su savršeno dobro znali da oni koji dođu vidjeti Dubrovnik dobiju sve osim autentičnog ugođaja, onog duha Grada i super zanimljivih trenutaka. I to je bio cilj. Tako je nastala ona dobra radoznalost koja se pretvorila u Curious Card, sjajan novi turističko-avanturistički proizvod, za domaće neodoljiv jer smo po prirodi kuriozni, a za turiste jedno nevjerojatno osvježenje. Ante Kovačić i Damir Hodžić brzo su razmijenili ideje, a igra je već krenula.
-Prije svega, želimo se i ovim putem zahvaliti svim prijateljima i dobrim ljudima koji nas na sve načine podržavaju od prvog dana ovog projekta, s posebnim naglaskom na našu dizajnericu Kristinu Mirošević (Studio Bonsenjo), lektoricu Ivu, našeg meštra od drva, Ivana u tiskari, te sve partnere. Curious card priča započinje u vrijeme korona zime 2020., kada prostor posvećen samima sebi rađa konkretnu ideju u promjeni postojećeg pogleda na turizam u našem gradu. Odrasli smo u perjanici hrvatskog turizma, u Dubrovniku, te stoga svojim projektom želimo prikazati jednu drugu stranu našeg Grada, onu stranu koju naši posjetitelji zapravo i žele vidjeti: grad promatran očima lokalaca i grad onako kako ga žive njegovi građani. Curious Card u ovom obliku nije bio u našim glavama na početku. Razmišljali smo prvotno o najmu prostora u kojem bi se turisti nalazili i u kojima bi im mi na neki način dijelili informacije o gradu za koje mi kao lokalci mislimo da su bitne, da će im na jedan ljepši i ljudskiji način prikazati Grad i ono što mi smatramo da Grad zapravo jest - pričaju ova dva mladića, sretna da su konačno pokrenuli ideju kako nekome tko nije iz ovih krajeva dočarati da BGrad nije nekoliko znamenitosti nego puno, puno više od toga.

Divno je što smo uspjeli u svom naumu - nitko od suradnika i partnera u igri Curious Card nije pitao za novac niti smo ga mi spominjali! Zdrava razmjena dobara, ljepota, zanimljivosti, uzbuđenja i avantura, davanje ovom divnom Gradu umjesto da ga bespoštedno muzemo, tok je naša osnova i cilj i tako će i ostati!

Grad je nešto sasvim drugo


-Mi smatramo da je Dubrovnik mnogo više od must see 10 stvari koje se mogu pronaći na internetu i upravo stoga nudimo ovdje i sada zavirivanje u najdublje tajne ovog veličanstvenog grada. Ta početna ideja je ubrzo postala preskupa zbog cijena najmova, pa je polako išla prema ideji kartice koju bi možda plasirali negdje i prodavali. Birokracija, bespotrebne komplikacije i regule, usmjerile su nas u smjeru da mi te svoje informacije, namjere, ideje nećemo naplaćivati već dijeliti! Razmišljali smo, pričali s prijateljima te polako slagali slagalicu do ovoga gdje smo sada došli. U toj fazi počeli smo se povezivati i s ostalim ugostiteljima po Gradu i stvarati jednu priču u koju vjerujemo jer je prije svega izgrađena na zdravim osnovama. Naime, u nijednom razgovoru s njima, nigdje, u nijednom trenutku nije spomenut novac! Vodimo se idejom povezivanja svih subjekata u turizmu i građenju zajedničke priče. Ovaj proizvod je prije svega nova aktivnost u vidu avanture, ali on je ujedno i originalni suvenir destinacije koji sadrži informacije o gradu i mjestima nepoznatim čak i samim lokalcima." - kažu Ante i Damir i nas super kuriozne uvode u svijet otkrivanja tajni i zanimljivosti. Pa već i sama potraga je uzbudljiva.

image
Ante Kovačić i Damir Hodžićm mladići 'krivi' za novu fantastičnu igru Curios Card, koju rade za uzbuđenje i otkrivanje ljepota i zanimljivosti o gradu. Nigdje ne spominju novac, naplatu, profit, gubitak... pa tko ih ne bi volio!
Privatni Album


- Igra funkcionira na principu potrage. Prije svega, potrebno je pronaći jednu od naših kutija koje se nalaze po objektima: Dubrovnik Pub, Caffe bar the Kop, Dodo beach bar, Buža beach bar, Mama's restaurant & bar, Bistro Revelin, Suvenirnica Nicol, Love stories muzej, Red history muzej, Hostel Angelina, Caffe bar Salvatore na zidinama. U spomenutim kutijama, u obliku svitka, nalaze se kartice. Svaka kartica krije jednu lokaciju koju je potrebno pronaći uz pomoć mape koja se nalazi na kartici uz objašnjenje. Imamo preko 100 različitih lokacija i kurioziteta. Kada korisnik pronađe lokalitet s kartice, mora odraditi drugi dio zadatka, a to je slikati predmet/lokaciju/znamenitost koju smo mu naveli u tekstu te je staviti u obliku IG story-ja na svoj Instagram te označiti naš profil CuriouscardDubrovnik, kako bi mi bili obaviješteni o tome. Tu su ispunjeni svi zadatci od strane korisnika i on u tom trenutku od nas u svoj inbox dobija kuriozitet o navedenoj lokaciji/znamenitosti te prigodne 2 nagrade u vidu raznih popusta, pogodnosti, besplatnih tura, jela, pića kod nekog od naših partnera unutar gradskih zidina. Nagrade može iskoristiti predočenjem Curious card kartice, koja također korisniku ostaje kao suvenir iz Dubrovnika." Zanimljivo, i opet se nigdje ne spominje novac, što je za ovu dvojicu mladića logično.

Ništa lova, ništa stres!


-Ovaj projekt je samoodržavajući, drugim riječima, živi i egzistira od donacija kojima se podržava nastanak novih ideja. Dio donacije također će biti darovan udruzi koja brine o napuštenim životinjama, Azilu za pse u Dubrovniku, koji su presretni i oduševljeni s našom idejom i svakako bi željeli da ih se spomene te se i ovim putem ukaže na kalvariju i nesvijest Grada kada su oni i njihovi problemi u pitanju. Prostor za donacije se nalazi u sklopu iste one kutije u kojoj se nalaze kartice i kutija tekstom na njoj komunicira svrhu donacija." - pričaju Ante i Damir. Već dugi niz godina u brojnim svjetskim destinacijama vodiči su funkcionirali na istom principu. Okupe ljude koji žele turu, odrade je majstorski i po završetku nema naplate, već se zahvale svojim gostima pratiteljima na pažnji, a oni, ovisno o razini oduševljenja, doniraju vodiču koliko misle da je zaslužio ili koliko već žele. No ovdje je situacija s igrom slična, ali zanimljiva i domaćima. Da vam pravo rečemo, jedva čekamo naletjeti na jednu od kutija!

image
Pronađi kutiju, izvadi karticu, čitaj i slijedi upute... pa gdje stigneš bez varanja, dobijaš i dozu kulture, povijesti, zanimljivosti, uzbuđenja, a ako si sreće, možda i kakvu konzumaciju!
Privatni Album


-Mi smatramo kako će projekt biti zanimljiv i lokalcima, budući smo sigurni da s polovicom naših otkrića do kojih smo došli, velika većina naših sugrađana nije upoznata. To želimo mijenjati, približiti Grad građanima, promijeniti percepciju Grada. Moramo se pohvaliti da su komentari svih koji su upoznali projekt fantastični, svi sugrađani su oduševljeni, ali većina ih završi s komentarom- super je sve to, ali gdje su tu novci za vas? TO ŽELIMO MIJENJATI, mi se pitamo zar moraju svugdje i uvijek u pozadini svega biti jedino i isključivo bitni novci?? Vrijeme je da počnemo davati Gradu nešto, a ne samo uzimati bez mjere i granica. Mi stoga garantiramo, bilo donacija ili ne, da će ovaj projekt trajati i živjeti dok god bude pridonosio i nosio glas o Gradu.
Grad za nas nije samo Stradun gdje se pije kava i izlazi. Grad su i ona dva stabla divlje naranče ispred Vizije, Grad su i djeca koja se igraju oko rupe od sunčevog sata u zidu kod Katedrale, Grad je napuštena Villa Regenhart, Grad su lokalna kupališta, Grad je i kula koje više nema. Grad su i sve one silne statue sv Vlaha (mi znamo koliko ih je točno), grad je svaki skalin unutar zidina (i tu brojku smo otkrili), Grad postoji i van zidina, Grad priča nevjerojatne priče koje mi namjeravamo karticama prenijeti. Ako niste znali ni obadali sve ovo, Curious Card je i za Vas!" - pozivaju nas Ante i Damir i golicaju urođenu radoznalost.
-Također, kada pričamo o našim sugrađanima, želimo živjeti u uvjerenju da svojim projektom možemo barem malo utjecati na promjenu svijesti, pa stoga po otkrivanju lokacija, provlačimo poruke poput: „put je cilj, uživajte u njemu“ ili „budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“! Upravo to je ono što mi radimo kreirajući ovaj projekt. Uživamo u ovom putu stvaranja nečeg novog, gdje god nas on na kraju odveo, i zato Vam se zahvaljujemo što ste dio našeg puta!"

07. svibanj 2024 15:53