StoryEditorOCM
Kućni ljubimciKorisni, preslatki i mirni bodljikavci

Društvo za zaštitu ježeva apeliralo: ‘Nemojte ih dirati kad su u hibernaciji, evo zašto...‘

Piše Vau Mijau
7. rujna 2023. - 18:26

Iz britanskog Društva za zaštitu ježeva objavili su apel svima koji u svojoj blizini imaju ježevu kućicu - bilo da je riječ o onoj koju su ti mali bodljikavci napravili sami sebi ili onoj koju su im ljudi postavili. Napisali su kako razumiju da su svi u iskušenju da zavire u te malene domove, ali upozoravaju kako je iznimno važno da se ove životinje ne uznemirava, jer im se može naškoditi.

- Idealno bi bilo, ako već postavljamo kućice, ostaviti ih na mru. Ako ih već morate premjestiti, popraviti ili očistiti, najbolje vrijeme za to su ožujak i listopad, što je vrijeme kada nemaju mlade niti još idu u rezidenciju - poručili su.

Dodali su kako, prije nego se išta radi na kućici, treba provjeriti da li netko u njoj živi. Ako da, ne bismo je smjeli dirati. Kako to ustanoviti? Stavimo na ulaz mali komadić drveta i ako on bude pomaknut, to znači da je netko ulazio i izlazio.

- Molimo vas, izbjegavajte bilo kakve aktivnosti oko kućica u vrijeme kada su ježevi u hibernaciji. Ako slučajno otkrijete ježa u tom stanju, zamijenite onaj materijal kojeg ste oštetili i ostavite ga na miru - poručili su.

27. travanj 2024 14:21