StoryEditorOCM
GastroSVE ISKORISTITE

Što radite ako ostaci hrane nisu više jestivi ili ako je riječ o namirnicama kojima je prošao rok trajanja? Donosimo neke ideje

Piše Nina ČIČA/Živim
5. siječnja 2022. - 16:46

Sve češće se piše o velikim količinama hrane koja završi na otpadu. Ipak, većina nasima neke svoje načine da ostatke hrane, umjesto da ih bacimo, recikliramo, odnosno da ih upotrijebimo za pripremu nekog novog jela. No, što ako ostaci hrane nisu više jestivi ili ako je riječ o namirnicama kojima je prošao rok trajanja? I u tom slučaju postoje razni načini da se ti ostaci pametno upotrijebe, piše Živim.

Kako upotrijebiti ostatke hrane u kuhinji

Među namirnicama koje biste mogli baciti u otpad, a zapravo ih možete iskoristiti su kora, listovi i mahune od povrća ili voća. Često su upravo listovi i kora bogatiji nutrijentima od pulpe, kao što je to u slučaju cvjetače, brokule, celera, mrkve, poriluka, tikve, komorača ili jabuke. Od listova i stapki može se pripremiti domaći pesto, ukusan umak za prelijevanje tjestenine, dok se kora može ispržiti i poslužiti kao zdravi čips ili upotrijebiti za aromatiziranje juha i čajeva.

image
Od lišća mrkve možete napraviti pesto
Shutterstock

Možda ste se već zapitali što biste mogli učiniti s ostacima povrća i voća iz sokovnika. Možda ti ostaci nisu bogati nutrijentima, no zato su sasvim sigurno bogati vlaknima i mogu odlično poslužiti za davanje strukture, a i okusa polpetama i složencima. I ostaci mesa i ribe mogu se upotrijebiti. Ostaci mesa su idealni za pripremu juha i umaka kojima daju bogatiji okus, dok su ostaci ribe odlični za pripremu riblje juhe i brudeta ili kao podloga za rižoto od plodova mora.

Što s namirnicama kojima je istekao rok trajanja

Koliko je još dugo jestiva neka namirnica nakon isteka navedenog roka trajanja? Što se događa ako pojedemo namirnicu kojoj je istekao rok trajanja? Takva nam pitanja padnu napamet svaki put kad iz hladnjaka izvadimo, primjerice, jogurt kojem je rok trajanja istekao prije tri dana. No, zapravo je vrlo malo namirnica koje zaista treba baciti odmah po isteku roka trajanja. Primjerice, jogurt i mlijeko se obično mogu normalno konzumirati do 6 dana po isteku roka trajanja, dok se zreli sirevi, čak i ako imaju plijesan, mogu konzumirati nakon što se odreže debeli sloj na strani na kojoj se napravila plijesan.

Jaja možete jesti do 3 dana nakon navedenog roka trajanja, ali ne duže od toga, naročito ako ih jedete meko kuhana. Namirnice koje možete jesti i više od dva mjeseca po isteku roka trajanja i to bez brige su: pasata od rajčice, konzerve s ukiseljenim povrćem, suha tjestenina i riža, konzervirane mahune i riba. U svakom slučaju, oslonite se na svoja osjetila: ako vam se miris i okus čine čudnim, onda prijeđite na plan B.

Plan B

Na plan B treba prijeći kad zaista pred sobom imate namirnicu koja je pokvarena i više nikako nije jestiva. Evo šest načina da upotrijebite i takve namirnice.

Truli limuni kao antibakterijski deterdžent

Stari limuni koji su već pomalo truli i više nisu tako sočni mogu se upotrijebiti tako da ih uronite u vodu u kojoj perete tanjure jer su vrlo učinkoviti u odmašćivanju i imaju dezinfekcijski učinak. Možete ih i staviti u perilicu suđa ili polovicama limuna istrljati drvene daske za rezanje kako biste ih izbijelili i dezinficirali.

Vrećice od čaja kao dezodorans

Jeste li znali da upotrijebljene vrećice čaja "hvataju” neugodne mirise? Kad se osuše, možete ih staviti u hladnjak ili u ormar za odjeću te ih nakon nekoliko dana zamijeniti novima. Jedan savjet: jedna vrećica čaja neće biti dovoljno učinkovita pa ih sakupite nekoliko i tek potom stavite na mjesto gdje se želite riješiti neugodnog mirisa.

Pokvareno mlijeko kao deterdžent

Pokvareno mlijeko može biti odlično sredstvo za čišćenje predmeta od kože, od torbica, jakna i cipela pa sve do kaučeva presvučenih kožom. Kako biste odstranili mrlje, dovoljno je da čistu krpu uronite u mlijeko njome prijeđete preko površine koju želite očistiti. Dodate li pokvarenom mlijeko sok od limuna, dobit ćete odlično sredstvo za laštenje srebrnih predmeta. Istrljajte ih tom mješavinom i sjajit će kao novi.

Jogurt koji se više ne može jesti pretvorite u masku za kosu

Ako vam se, kad ga probate, čini da jogurt zaista više nije jestiv, upotrijebite ga kao hranjivu masku za kosu. Nanesite ga na još vlažne vrhove kose i ostavite da djeluje nekoliko minuta, a potom isperite mlakom vodom.

Imate li prostora za mali vrt (makar i na balkonu), upotrijebite ostatke iz kuhinje

Posadite u zemlju donji dio glavica od salate, najtvrđi dio celera ili, primjerice, proklijali krumpir i čekajte da naraste novo povrće.

image
Trule jabuke
Yann Avril/AFP

Prezrelo voće upotrijebite za kompost

Ako je voće prezrelo čak i za kuhanje pekmeza, upotrijebite ga za kompost kojim ćete dohraniti zemlju za vaše biljke. Najprikladnije voće za kompost su kruške, jabuke, grožđe, šljive, mango, ananas, jagode i lubenica. U malim količinama, kako kompost ne biste učinili previše kiselim, možete upotrijebiti i prezrele naranče, limun, mandarinu i grejp.

10. svibanj 2024 00:55