StoryEditorOCM
GastroČAROBAN OKUS

Počela je sezona jagoda, pravo je vrijeme za spremanje krostate: bolji doručak ne možete ni zamisliti

Piše Slavica Šagolj/Dobra hrana
12. svibnja 2022. - 07:30

Mirisni i nadasve ukusni plodovi jagode na početku su sezone, što znači da počinje vrijeme kada ćemo ih s veseljem “upakiravati” u torte, slasne biskvite, kreme ili u zdjelicu sa žlicom tučenog šlaga. Mnoštvo je slastica kojima ova voćka daje glamurozan izgled, a još čarobniji okus. Jedna od njih je i krostata od jagoda, piše Dobra hrana.

image
Shutterstock

ZA TIJESTO:

250 g glatkog brašna

125 g omekšalog maslaca

3 žumanjka

100 g šećera

korica jednog limuna

ZA KREMU:

400 ml mlijeka

4 žumanjka

100 g šećera

25 g glatkog brašna

ZA UKRAŠAVANJE:

500 g jagoda

1 vrećica preljeva za tortu s okusom jagode (12 g)

PRIPREMA:

U posudu stavite brašno i na kockice narezan omekšali maslac. Usitnite sastojke prstima dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Ako se tijesto mrvi, dodajte žlicu do dvije vode. Tijesto zarolajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno sat vremena. Dok tijesto odmara, skuhajte kremu. U posudu za kuhanje ulijte mlijeko, dodajte žumanjke i šećer te dobro promiješajte pjenjačom. Na kraju dodajte brašno i dobro promiješajte. Stavite na vatru i kuhajte kremu uz neprekidno miješanje. Kada se krema zgusne, kuhajte još 4 do 5 minuta. Maknite s vatre i prekrijte prozirnom folijom da se ne stvara kožica. Tijesto valjkom razvaljajte u oblik kalupa, stavite u kalup, prekrijte papirom za pečenje te stavite suhi grah, rižu ili kuglice za pečenje da se tijesto ne diže. Pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 180°C. Pečeno tijesto ohladite, premažite kremom te posložite na polovice narezane oprane i očišćene jagode. Kolač prelijte preljevom za torte, koji ste pripremili prema uputama na pakiranju. 

24. travanj 2024 07:29