StoryEditorOCM
GastroKAKVA PREKRASNA NEDJELJA

Ne gubite vrijeme na kuhanje, izađite u šetnju! Za ručak vam predlažemo glavno jelo i desert koji ćete napraviti u tren oka

Piše DV
14. siječnja 2024. - 10:14

Osvanula je prekrasna sunčana i ne tako hladna nedjelja koju bi bilo šteta protratiti na kuhanju. Stoga vam predlažemo da iskoristite ovakav dan za šetnju u prirodi, a za vas smo iz bogate ponude recepata Dobre hrane izdvojili glavno jelo i desert koje ćete napraviti u tren oka na zadovoljstvo vaših ukućana.

GLAVNO JELO: Zapečeni krumpir sa sirom, lukom i slaninom

Za pripremu ovog jela trebat će vam krumpir, slanina, maslac, luk, sir, mladi luk i malo vremena - i to je to!

Trebat će vam:

3 kriške slanine

1 žlica maslaca

400 g krumpira

1 luk

sol i papar

120 g naribanog cheddara

2 mlada luka

image

zapečeni krumpir sa sirom, lukom i slaninom

Alleko/getty Images/

Priprema:

Na srednje jakoj vatri na suhoj tavi ispecite usitnjenu slaninu dok ne postane hrskava. Stavite je sa strane. Ako je potrebno, uklonite dio masnoće koju je pustila slanina. Krupnije naribajte krumpir pa ga isperite nekoliko puta i dobro ocijedite. Luk također naribajte i pomiješajte s krumpirom, posolite i popaprite. Ponovno iscijedite višak vode. U preostalu masnoću u tavi dodajte maslac, zatim stavite mješavinu krumpira i luka i ravnomjerno rasporedite po tavi u tanki sloj. Pecite bez pomicanja, dok krumpir ne bude gotovo kuhan i porumeni s jedne strane, otprilike 5-8 minuta. Koristeći lopaticu, okrenite dijelove krumpira da se zapeku s druge strane, još barem pet minuta. Provjerite pečenost i po potrebi još koji put preokrenite. Naribani sir posipajte po krumpiru i pustite da se otopi. Ostavljenu slaninu narežite na kockice i pospite je po krumpiru. Prije posluživanja posipajte usitnjenim mladim lukom.

DESERT NAKON ŠETNJE: Njemačka baby palačinka

Njemačka ili nizozemska baby palačinka je recept za malo drugačije palačinke koje mnogi obožavaju. Prednost im je što se pripremaju znatno jednostavnije od "klasičnih" na štednjaku za koje nam nerijetko treba i po pola sata dok ih sve ne ispečemo. A ipak, dogodi se da nam ne uspiju ili da nismo baš sasvim zadovoljni kako su ispale. Zato bi se ovaj recept mogao svidjeti svima onima koji su s palačinkama još uvijek na "vi", piše cookist.com.

Da biste ih pripremili, prvo pećnicu zagrijte na 180 ºC zajedno s tavom u kojoj ćete peći njemačku palačinku. Pazite da drška tave nije od plastike! Ako, pak, nemate tavu koja može u pećnicu, poslužite se klasičnim limom za pečenje, donosi Dobra hrana.

image

Njemačke baby palačinke

Buddyb76/getty Images/istockphoto/

Za smjesu, u velikoj zdjeli pomiješajte sastojke. Prvo jaja umutite s malo soli, a potom dodajte mlijeko i brašno dobro miješajući pjenjačom da u smjesi ne ostanu grudice. Idealno umućena smjesa mora lijepo u nizu curiti s pjenjače.

Kad su pećnica i tava zagrijani, dodajte maslac i pustite ga da se otopi prekrivajući sve stijenke posude za pečenje. Sad u tavu ulijte smjesu i pecite 10-ak minuta, a potom smanjite temperaturu na 160 ºC i pecite još 15 minuta.

Vidjet ćete, palačinka će se početi dizati zbog ispuštanja pare, a nakon što ugasite pećnicu, počet će se ispuhavati. Kada se palačinka malo ohladila, možete je izvaditi. Poslužite je posutu šećerom u prahu s malo svježeg bobičastog voća ili kako volite - s pekmezom, namazom od lješnjaka, sladoledom, bananom i karamelom, kremom od vanilije, naribanom jabukom, posute cimetom...

27. travanj 2024 19:44