StoryEditorOCM
GastroJAJA, BRAŠNO, ŠEĆER

Ima samo tri sastojka, a za polizati je prste, morate ga napraviti! Znate li što je padišpanj? Pelješka je otkrila recept za slasticu koja će vas oduševiti jednostavnošću i okusom

Piše Mozaik SD
3. ožujka 2022. - 08:25

Kristina Dalmatin s Pelješca ispekla  je padišpanj, starinski kolač od tri sastojka kojem je dodala i limunovu koricu.

"Ovo je zaista jednostavan kolač, ali tajna je u tome da jaja morate batiti 45 minuta. Ako se služite mikserom, i onda će vam trebati dobrih pola sata. To je ništa u usporedbi kako su ljudi ovdje nekoć znali izraditi tijesto. Iz starih madraca izvukla bi se žica i na to bi se prikačila grančica mirte", priča  Kristina Dalmatin s Pelješca dok u zdjelu stavlja isti omjer šećera, jaja i brašna te nastavlja: "Prvi padišpanj napravila sam s 12 godina uz bakinu pomoć. Majka je tada bila u bolnici pa smo ga autobusom poslale za Zagreb", piše Dobra hrana.

image
Tom Dubravec/Cropix

Tijesto za kolač spremno je kad njime možete ispisivati slova koliko je dobro izrađeno. Kad je pečen, on mora biti mekan kao oblak, a kad ga stisnete jagodicama prstiju, padišpanj se mora vratiti u prvobitan položaj. Danas domaćice znaju malo 'varati' pa, zlu ne trebalo, dodaju i jedan prašak ze pecivo, ali to je znak da nisi siguran u svoje tijesto. Od začina dodaje se korica limuna, a u nekim krajevima dodaju i anis. Na području Pelješca padišpanj je bio svatovski kolač, a budući da su i bijeli maškari zapravo svatovska povorka, on se obavezno nalazi na trpezi kojom se časte članovi povorke.

image
Tom Dubravec/Cropix

SASTOJCI:

- 12 jaja

- 12 žlica glatkog brašna

- 12 žlica šećera

- korica 1 limuna

- šećer za posipanje

- malo svinjske masti

PRIPREMA:

U posudu stavite jaja i šećer. Potrebno je najmanje pola sata kontinuiranog miksanja dok ne dobijete gustu smjesu. Brašno dodajte uz neprestano miješanje, a zatim dodajte i limunovu koricu. Kalup za pečenje namastite domaćom svinjskom masti, a zatim pažljivo ulijte u kalup. Pecite 45 do 50 minuta na temperaturi od 165 °C. Kad je sve gotovo, posipajte šećerom u prahu. Padišpanj se nakon pečenja mora ohladiti, a tek onda poslužiti, najbolje uz malo prošeka, piše Dobra hrana.

image
Tom Dubravec/Cropix
04. svibanj 2024 02:23