StoryEditorOCM
GastroMORATE PROBATI

Barbin brodet od plave ribe sa širokom pastom koji nas je vratio u neka druga vremena

Piše Gordan Zečić/DH
3. prosinca 2022. - 14:13

U spomen na Darka Baretića Barbu, velikog gastro-enološkog entuzijasta i autora Plavuše bez kostiju koja nas je nadahnula za jelo, donosi Dobra hrana

Potrebno je:

4-5 skuša svježih skuša i lokardi

1 veća glavica luka

3-4 češnja češnjaka

1-2 ljute papričice

2 veće mrkve i otprilike isto toliko korijena celera

1 konzerva (450 g) pelata

3 dl ribljeg temeljca

sol

papar

maslinovo ulje

glatko brašno

Priprema:

Ribu očistiti od glava i utrobe pa narezati na jednake komade. Luk i češnjak sitno nasjeckati, a mrkvu i celer naribati na što sitniji ribež.

U posudi zagrijati maslinovo ulje i kratko sa svih strana popržiti pobrašnjene komade ribe, pa ih izvaditi i staviti sa strane. U isto ulje ubaciti luk, pa kad zažuti, dodati češnjak, papričicu, mrkvu i celer. Pirjati uz miješanje dok ne izgubi tekućinu. Zatim ubaciti rajčicu, smanjiti vatru i lagano pirjati desetak minuta, dok se ne reducira. Pirjati još desetak minuta uz podlijevanje temeljcem. Na kraju dodati komade ribe i sve zajedno prokuhati još nekoliko minuta. Ako vam se čini pregusto, umiješajte malo škrobne vode od rezanaca koje ste u međuvremenu skuhali. Po izboru, poslužite pomiješano s rezancima ili dodajte rezancima u tanjuru.

04. svibanj 2024 23:24