Dalmatinska marenda
<p>Jelsa, otok Hvar, 201022. Projekt Dalmatinska marenda odrzava se u mjestu restoranu mr and mrs Jones u organizaciji Turisticke zajednice Splitsko- dalmatinske zupanije. Na fotografiji: kuhanje jetrice na slatko kiselo ili dolce garbo
dalmatinska TZ

Promovirat ćemo dalmatinsku marendu u svakom dijelu svijeta, naš hedonistički način života to zavrjeđuje

Piše Milena Budimir
Foto Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
9. prosinca 2022. - 14:23

Vodeći se time da kvalitetan turizam ne mora i ne smije ići nauštrb kvalitete života direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije napravila je još jedan korak ka samoodrživom turizmu, ali i pokušaju da se sezona produži.

– Pokrećemo projekt "Dalmatinska marenda". Tako svoj način života promoviramo kroz ono što nam je najvažnije, a to je obitelj, druženje i hrana. Marenda je sve to – veli nam Ivana Vladović.

I tako i jest. Dalmatinska se marenda doslovno – živi. Ona je i jutarnji brifing i druženje i raznolikost za stolom, a sve u dobrom duhu.

– Mi smo hedonisti! Uvijek ćemo između malog, dobrog zalogaja i "deca" dobrog vina te obilnog prejedanja odabrati ovo prvo – objašnjava nam Vladović.

Obišli su cijelu Dalmaciju, kamerom i slikom zabilježili i veliki Split i malu Marinu, zatočili za sva vremena duh Jelse, a iz Zagore donijeli pregrš uspomena. Svaki dio naše dalmatinske lipote svoju konču ima. I svaki je jednako vrijedan.

– Uhvatili smo i dobro raspoloženje i ruganje, domaće proizvode, načine pripreme, načine serviranja. I upravo to je ono što gostima želimo ponuditi. Naš način življenja, naše vino, našu verduru, miris naše zemlje – veli nam direktorica Vladović.

Promovirat ćemo naš autohtoni dalmatinski obrok u svakom gradu izvan granica Lijepe naše. Promovirat će i oni koji ga spremaju i nude.

– Pozivamo sve da nam šalju svoje recepte, svoje fotografije, možemo zajedničkim snagama napraviti kuharicu "Dalmatinska marenda", prevesti je na više jezika i nuditi je turistima – poručuje prva žena dalmatinskoga TZ-a.

Tri, dva, jedan, kreni! Projekt je pušten u svijet iz našeg malog kamenog raja, puno je toga što imamo, puno je toga što ponuditi možemo. A da pritom ostanemo svoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 16:11