Tradicija u gradu pod Marjanom vrlo je važna. Prebacuje se s roditelja na dijete, ponekad i onako – nesvjesno.
Tako će vam i danas školska djeca kazati kako na velikom odmoru moraju "marendat". Moraju. Inače je propao dan. Ne možeš gladan hrabro u nove pobjede. No ono što je današnjim klincima krafna ili piroška, njihovim je nekadašnjim vršnjacima bilo jelo "na žlicu".
A na žlicu se jelo po konobama.
Naći ćete ih i danas, skrivene po gradskim kantunima.
Marenda je, ako niste znali, po službenoj definiciji – velik obrok za male pare. Nekada se marendavalo u vrijeme pauze na poslu, radnici bi iskoristili pola sata odmora za pojesti nešto, ali danas je takvo što rijetko. Ne zato što ljudi nisu gladni, nego zato što velikih poduzeća više jednostavno – nema.
– Ljudi su od rane zore teško, fizički radili pa bi im sarma ili tripice, ili paštafažol pravo dobro sili na želudac, dalo bi in force za bolje radit – kazali su nam ugostitelji.
Uz dobru marendu ide i dobro vino, za nešto sitno kuna popije se "kvartin" (1/4 litre) domaćeg, crnog, pa kad bi zbrojili izdatak za cijeli obrok, ostali bi "tanji" za kojih pedesetak kuna. Financijski prihvatljivo baš svima.
Kuhari bi po ondašnjim konobama već oko sedam i po, svakog jutra, počeli s pripremama. I sami spremni pojesti sve što bi spremili.
"Vrime od marende" se s vremenom i moderniziralo, pa se fino upakirano jelo može i odnijeti na radno mjesto, po narudžbi.
Mnogi od ugostitelja radni dan započinju obilaskom peškarije i pazara. Ne zna se unaprijed što će se taj dan kuhati jer jelovnik ovisi o ribarima, o vremenskim prilikama i neprilikama, kao i o dobu godine.
– Znaju stari marendaši šta vridi dobra domaća spiza, ka šta su kuvale naše bake, a vidi ovu mladost: svi su na fast foodu, samo da je izist na brzinu – razočarani su mnogi, doduše, bojeći se hotdogova i hamburgera.
Kada turisti dođu u konobu, svi odreda se oduševe prženim giricama, gavunima, a srdelu jednostavno obožavaju. Naši ljudi više vjeruju prokušanom, znaju da s porcijom fažola i kobasica ne mogu pogriješiti.
– Šta se danas kuva? – dobacit će Splićani i danas, s vrata.
Tripice se "obare" kao nekada, ne koriste se one praktičnije, a kada se teletina ispeče, od raskošna mirisa i najsitiji ogladne.
Gulaš, šniceli u toću (umaku), tripice, fažol (grah), kiseli kupus i suho meso, sarme, pileći tingul, pašticada i njoki, bakalar, ispržena riba s lešo blitvom, sve su to marende koje ne izlaze iz mode, blaguju je i mladi (nešto manje) i stari (nešto više), gospoda u odijelima i radnici "u trlišima" (radnoj odjeći), dolaze i žene. Prije ih, kazuju ugostitelji, po konobama nije bilo ni za lijek. Marenda je Dalmatincu ko Englezu čaj u pet, tradicija i potreba.
Rijetko tko na marendi nije brk omastio.
– Nekad su ljudi radili od 6 sati pa se točno znalo u koju će uru doć radnici iz škvera, a u koju oni iz "Jugoplastike", sada toga nema – prisjećaju se ugostitelji.
Kako bilo, vrime je za oživiti tradiciju! Možda je baš naš zadatak prenijeti je idućoj generaciji.