Dalmatinska marenda
<p>- 2022. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A -<br>
<br>
<br>
Korcula, 250322.<br>
Konoba Planjak u Korculi mjesto je gdje se Korculani okupljaju na domacoj marendi, druzenju i casi vina preko 80g godina.<br>
Na fotografiji: pecene srdele i blitva s fazolom.<br>
Hraniteljica

Čarolija od srdela

Piše Tanja Šimundić Bendić
Foto Tom Dubravec/ Cropix
12. prosinca 2022. - 11:54

Možeš ti okrenuti ovako ili onako, ali marendi sa srdelama u glavnoj ulozi teško netko može odoljeti. Znate već ono, friška, velika, sočna srdela, dobro ugrijane gradele, malo soli i idemo đaci, neka veselje počne. Jer tamo gdje se peče srdela nađe se i malo vina. A tamo gdje se dogodi takva ubojita kombinacija, neće dugo trebati i za pjesmu. Zašto srdela? Zato što je savršena. Ali treba s njom znati baratati da bi takva ispala, kažu nam znalci. Sa srdelom priču treba započeti dobrim pogledom oko u oko. Po savjet smo otišli na splitsku peškariju na kojoj su nas podučili nekim važnim cakama.

– Srdela se po bistrom oku prepoznaje, a ako je mutno biž‘te ća. Ako je previše blido onda znači da je ležala u frižideru. Nekada se hrana nije ka danas bacala u škovace, nije se radia takav grij. Tako se i veliki ulov srdela zbrinjava na način da se stavljala u sol i čuvala se i za posli. E sada kako se solila, to je već filozofija i posal koji vam neko ko zna treba pokazat – ispričali su nam na peškariji.

Ali i objasnili, pa ako imate vremena i volje probajte i vi u svojim kućama. U svakom slučaju treba vam jedna velika drvena kaca nad kojom ćete satima pogrbljeno sjediti i plesti srdeline krugove. A s njima i raditi pravilo da srdelina glava nikada ne smije doći na glavu druge, kao ni drob na drob. Srdeli se prvo skine glava, pravac određuje rep koji ide polukružno po kaci, s tim da srdelin drob okreneš prema sebi. A to znači da stoji plosnato. I onda ideš po redu, glava, rep, leđa, drob i tako dalje. Kažemo vam teška filozofija zbog koje je ljudima draže kupiti već gotove slane srdele nego se mučiti s računicom gore-dolje, lijevo, desno, kontra za 90 stupnjeva i tako ukrug. I da ne zaboravimo sol, u kaci od sto kila, ubaci se oko 20 kilograma.

Srdela je, kako kažu domaći, i lipota života, ali i afrodizijak, i to kakva god da bila, mala za isfrigat, velika za na gradele. A između toga je još sto načina njezine pripreme. Potražite naše delicije od srdela među receprima na ovoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:30