StoryEditorOCM
Dalmacijazavijeni u crno

Zločin za koji se nije smjelo reći da su ga počinili četnici

Piše PSD.
30. kolovoza 2013. - 22:27
Polaganjem cvijeća predstavnika gradske vlasti, predstavnika mjesnih odbora i Udruge antifašista kod spomen-obilježja, te svetom misom zadušnicom koju je u Kozici predvodio fra Marko Bitanga, a u Rašćanima don Ivan Turić, obilježena je 71. godišnjica četničkog pokolja 270 nevinih žrtava u zapadnim selima Vrgoračke krajine.

Naime, tijekom operacije “Albia”, 28. i 29. kolovoza 1942. godine, četnici iz okolice Gackog, Nevesinja i Stoca počinili su uz pomoć Talijana nezapamćen masakr u vrgoračkom kraju. Zapalili su stotine kuća i poubijali sve redom po Dubravi, Dragljanima, Vlaki, Kozici i Rašćanima.

Prema riječima preživjelih svjedoka, to su bili postrojbe zloglasnog četničkog vojvode Draže Mihajlovića, koje su Talijani doveli do Dubrave s 33 kamiona i kazali im da mogu činiti što hoće.

To je jedan od najkrvavijih dana u vrgoračkoj povijesti, kojega se rodbina stradalih prisjeća s posebnom tugom i boli. Nema kuće od Dubrave do Rašćana koja taj dan nije bila zavijena u crno. Dugo se o ovom strašnom zločinu šutjelo za vrijeme bivše države.

− Nitko nije smio reći da su ovaj zločin počinili četnici, čak su pokušali iskriviti povijest ističući da su to učinili ustaše − kazao je kozički župnik fra Marko Bitanga prije početka komemoracije.

U tom pokolju stradala su i dva svećenika, don Joze Brajenović, župnik u biokovskoj župi kojega su Talijani dovezli na motociklu i predali četnicima, a oni ga poslije ubili, te rašćanski župnik don Ivan Čondić, koji je molilo talijanske fašiste da zaustave četnike u krvavom pohodu. No, njegove molbe i vapaji kod zločinaca nisu imali odjeka, naprotiv, poslije je mučki ubijen.

TEKST I SLIKA: MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2024 01:37