StoryEditorOCM
Dalmacijaluke, turizam, golf...

Ževrnja predsjednici predstavio županijske projekte

Piše PSD.
10. kolovoza 2015. - 17:18
/ Svaki ozbiljan ulagač je dobro došao, projekata imamo i više nego dovoljno, pa od predsjednice očekujemo pomoć kako bi nam svojim kontaktima pomogla u realizaciji istih – konkretan je bio Zlatko Ževrnja, župan splitsko-dalmatinski na radnom sastanku predstavnika ove prostorno najveće hrvatske županije sa Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednicom Republike Hrvatske.

Iznio je čelnik županije pred pročelnicima upravnih odbora i ravnateljima županijskih ustanova, kao i gostima – predsjednici i njenim suradnicima, sve kako bi prva žena države stekla uvid u razvojne potencijale Dalmacije.

Što se pak gospodarstva tiče pobrojao je Ževrnja moguća investiranja u 13 poduzetničkih zona, te ulaganja u brojne turističke projekte, kao i luke nautičkog turizma, ali i golf igrališta, pa proizvodnju hrane, ribarstvo, energetiku, visoku tehnologiju, prometnu infrastrukturu, no s jednim žaljenjem.

- Minulih godina nije pokrenut ni jedan novi projekt, no imamo niz onih na kojima županija aktivno radi, a od prioriteta mogu slobodno navesti tunel kroz Kozjak, te most Kaštel Sućurac-Split čime bi se put sa auto-ceste prema Splitu skratio za nekih 12-13 kilometara. Hitna reakcija treba i za okončanje brze ceste Solin-Omiš, te tunel Ravča.

Strateški projekt je i korištenje resursa sliva rijeke Cetine: navodnjavanja, odvodnjavanje ali i gradnja hidrocentrala gdje cijeli zahvat “stoji” oko 725 milijuna eura – pobrojao je župan Ževrnja tek par u nizu važnih zahvata, naglašavajući kako do kraja godine očekuje i kompletiranu dokumentaciju za Regionalni centar za gospodarenjem otpada u Lećevici:

- Zatvorili smo osam od devet poglavlja spram EU, a u prosincu bi trebalo sve finiširati i startati s gradnjom centra vrijednim 55 milijuna eura. Radimo i na razvoju vodnog sustava u sinjskom, imotskom i vrgoračkom polju, sve kako bi i poljoprivredu digli, a nismo zaboravili ni uzgajivače ribe, imamo 20 potencijalnih lokacija za ribogojilišta. Kao i 11 lokacija za golf-terene, te 27 lokacija za solarne i 38 za vjetro-eletrane. Sve smo pripremili, radimo na mnogo toga, pa eto samo još da pronađemo za važne projekte i ozbiljne investitore – rezimirao je župan Zlatko Ževrnja, svoje izlaganje predsjednici Grabar-Kitarović.

Piše Sandra Barčot
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 18:34