StoryEditorOCM
DalmacijaNEMA ODSTUPANJA

Ževrnja: Centar u Lećevici je neupitan

Piše PSD.
16. listopada 2014. - 11:55
/ Županijski centar za gospodarenje otpadom prevažan je projekt za našu županiju i na njemu intenzivno radimo. Konkretno već u četvrtak dolaze nam konzultanti EU-a koji će vidjeti što smo do sada napravili. Projekt Županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici vrlo je kompleksan, a procijenjena vrijednost ulaganja je oko 450 milijuna kuna. Stoga realizaciju toga projekta nitko ne može dovesti u pitanje, pa ne može biti riječi o njegovu brisanju iz Prostornog plana općine, kako je to izjavio predsjednik Općinskog vijeća Lećevice. Gospodin je u osobnoj nervozi, ili čak ljutnji, nekontrolirano istupio u javnost optužujući Županiju bez ikakve osnove – kazao nam je u srijedu župan Zlatko Ževrnja komentirajući izjave Ante Prdića, predsjednika Općinskog vijeća Lećevice.

Podsjetimo, Prdić je najavio da će za tjedan-dva sazvati sjednicu Općinskog vijeća Lećevice i predložiti izmjenu Prostornog plana kako bi uskratili zeleno svjetlo koje su svojedobno dali izgradnji Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Računali su, kaže Prdić, da će tim potezom općina biti na dobitku, da će se otvoriti nova radna mjesta i općini osigurati prihodi iz komunalnog doprinosa. Vrijeme prolazi, a općina ništa od toga nije dobila, kazao je predsjednik Općinskog vijeća Lećevice, optužujući Županiju da ništa nije napravila te da nema sluha za njihove probleme. Stoga je preporučio Županiji da “novu lokaciju za Centar potraži na nekom drugom mjestu”.

’Smeće nas guši...’

– Županjija sve svoje obveze prema Općini Lećevica ispunjava. Predsjednik Općinskog vijeća govori o financijskim problemima općine. Ja ga razumijem, ali se i pitam što bi se dogodilo, bi li Lećevica bila u boljoj financijskoj situaciji, da je Centar bio lociran negdje drugdje, na primjer u Dicmu, Primorskom Docu ili Imotskoj krajini. Kako bi u tom slučaju Lećevica financirala svoju javnu rasvjetu ili dječji vrtić?

- Županija na području općine Lećevica pomaže u realizaciji više projekata. Bez županijske pomoći Lećevica bi do sada teško preživjela. Mi prema Županijskoj skupštini pripremamo posebni sporazum kojim ćemo posložiti ukupne odnose prema Lećevici. To nije, niti može biti, razlog za neosnovano prozivanje i nepotrebno zaoštravanje.

- Naš projekt Županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici ide dalje. On je u finalnoj fazi pripreme. Sljedeće godine projekt ćemo s kompletnom dokumentacijom prijaviti za financiranje EU-u radi povlačenja 50 milijuna eura. Godinu kasnije krenut će radovi na izgradnji, a 2018. godine novoizgrađeni Centar počet će s radom – kaže Ževrnja, te nastavlja:

– Nikakvo odstupanje nećemo dopustiti. Smeće nas guši jer ga odlažemo na najprimitivniji način. Hrvatska je s EU-om potpisala da će krajnji rok biti 2018. godina. Mi se u taj rok moramo uklopiti. U protivnom bi nas čekali užasni financijski penali, a taj luksuz sebi ne možemo dopustiti.
Toni Paštar

Kvalitetna infrastruktura

– Osim samog Centra, u Lećevici ćemo izgraditi kvalitetnu infrastrukturu. Do 2018. godine izgradit će se pet kilometara vodovoda, nova trafostanica snage 10 megavata, rekonstruirat će se županijska cesta, postaviti novi optički kabel... Naglašavam da će se Centar graditi sredstvima EU-a, a infrastrukturu će graditi Županija, uz pomoć HEP-a – kaže župan Ževrnja.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 07:21