StoryEditorOCM
DalmacijaTko je kriv?

Žestoki HDZ-ov rat u Zagori zbog milijunskih dugova; Bivši načelnik optužuje: Dotaknuli smo dno, zaudara od glave!; Sanader odgovara: Gdje ste, ne plaćate ni članarinu!

26. srpnja 2019. - 21:36

Turbulencije oko milijunskih dugovanja Općine Šestanovac prema "Hrvatskim cestama", zbog čega prijeti i blokada poslovnog računa lokalne vlasti, pokrenule su i neke već zaboravljene nesuglasice.

Šestanovac kao da je pretplaćen na nevolje: 'Hrvatske ceste' 'sjele' na račun i ugrozile rad Općine!; Oporba: Načelnik je cijeli svoj staž proveo po sudovima i uglavnom je gubio sporove

Aktualni načelnik Pave Čikeš, prema mišljenju mnogih, nema pravu oporbu, osim nekoliko najupornijih općinskih vijećnika, pa je svojevrsna samovolja u provedbi važnih odluka samo posljedica takvog stanja. To je ponukalo Živka Trogrlića, bivšeg dugogodišnjeg šestanovačkog čelnika iz HDZ-ovih redova, da za aktualno stanje u općinskoj organizaciji te stranke, najjače oporbene stranci u općini, prozove Antu Sanadera, predsjednika Županijskog odbora.

- Naša stranka je u Šestanovcu dovedena do samog dna. Tijekom zadnjih petnaestak godina od jedanaest općinskih vijećnika srozali smo se na njih dvoje. Nije sve do ljudi s terena, od glave zaudara. Na preporuku pojedinaca imenuju se povjerenici kao privremeni čelnici šestanovačkog HDZ-a, pa tako prolaze dani i godine, a mi još nemamo Predsjedništvo Općinskog odbora.

Umjesto zatvaranja očiju pozivam županijske čelnike da nas posjete i da zajedno sagledamo problem zbog čega se lokalni HDZ nalazi u zapećku. U nekoliko navrata sam upozoravao županijske stranačke dužnosnike na stanje u stranci na našem terenu, ali nitko ništa ne poduzima - oštro će Trogrlić, najavljujući mogućnost ponovnog kandidiranja za načelničko mjesto u toj zabiokovskoj općini.

Smeta mu što se, kako tvrdi, tobože cijeli HDZ uzbudio zbog slabih europarlamentarnih rezultata u Imotskoj krajini pa se traže krivci i najavljuju smjene, dok su od omiškog dijela Zagore digli ruke. Od četiri jedinice lokalne samouprave nastale na teritoriju bivše općine Omiš, u samo jednoj, i to u Dugom Ratu, HDZ drži vlast.

Naš sugovornik zato predlaže predaniji rad na terenu, a narod se jedino može motivirati ako ih obiđe netko od županijskih ili državnih predstavnika stranke na vlasti. Ne sjeća se, dodaje Trogrlić, kada je netko od visokopozicioniranih predstavnika vlasti došao u Šestanovac da se obrati mještanima.

- Sama ulaganja u cijeli taj kraj u odnosu na druge sredine potpuno su zanemariva. Zašto je to tako? Teško je objasniti... - ističe bivši načelnik.

Sama dugovanja Općine zasad ne ostavljaju mjesta svjetlijoj budućnosti. Bit će potrebno, veli Trogrlić, desetak godina normalnog poslovanja da se barem donekle situacija konsolidira pa predlaže da država u interesu razvoja toga kraja oprosti dugovanja kao što je to učinila s Imotskim. Alternative - nema.

- Kada sam 90-ih bio načelnik, naš općinski proračun kretao se oko milijun kuna u odnosu na današnjih tri i više milijuna. Za mnom je ostao dug od nešto više od milijun kuna koji sam naslijedio od svojeg prethodnika, ali današnjih šest milijuna teško će se sanirati bez pomoći šire društvene zajednice - smatra Trogrlić.

Prozvani HDZ-ov čelnik Sanader uzvraća stranačkom kolegi iz Šestanovca i ostalima kako se "nezadovoljnici za sve probleme mogu javiti u Županijski odbor".

- Do sada se nitko od njih nije žalio. Naša su vrata uvijek otvorena za sve primjedbe. Ako ih ima, neka se slobodno jave. Uskoro u Šestanovcu očekujemo unutarstrančke izbore. Međutim, problem je sa članstvom, još nije plaćena članarina - kaže Sanader.

Na naše navode da se lokalni HDZ-ovci žale na njihove brojne manjkavosti, a kao glavnu ističu rijetke posjete državnih i županijskih čelnika njihovu mjestu, pa tako i lokalnoj stranačkoj podružnici, šef splitsko-dalmatinske stranačke organizacije odgovara da je u zadnje vrijeme župan Blaženko Boban u dva navrata posjetio Šestanovac. No, i tu treba reći da regionalni čelnik nije bio "na terenu" iz stranačkih pobuda, nego zbog obveza koje ima kao župan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:17